Читај ми!

Ураган Хелена на Флориди однео је девет живота, четири милиона људи остало без струје

Број жртава урагана Хелена који је синоћ погодио САД се повећава, деветоро је страдалих а и људи који су без струје због невремена је још више - четири милиона. Хелена се креће ка Тенесију. Предвиђа се натпросечна сезона урагана на Атлантику због рекордно високих температура океана.

Ураган јачине олује категорије 4 ударио је у регион Биг бенд на Флориди синоћ, да би данас ослабио изнад Џорџије, преноси Еј-Би-Си њуз.

Ураган је сада спао на категорију 1, са максималном брзином од 120 километара на час, али званичници су рекли да су услови и даље опасни по живот и позвали су људе да остану у склоништима, објавио је данас Национални центар за урагане, а пренео Би-Би-Си.

Олуја се померала на север од Флориде до Џорџије и била је око 160 километара од Аугусте и 65 километара од Мејкона у Џорџији и кретала се брзином од око 48 километара на сат, саопштио је центар за урагане у Мајамију јутрос у четири сата, преноси АП.

Забележене су бројне поплаве широм југоистока САД, а нове падавине очекују се и данас док се Хелена креће ка Тенесију.

Обавезна евакуација наложена је за део становника у Ешвилу, у западном делу Северне Kаролине. Поред обилних падавина, очекују се и опасна клизишта и одрони.

Више од 1,2 милиона људи је остало без струје на Флориди, а више од 800.000 потрошача у Џорџији такође нема електричну енергију. У Јужној Kаролини струју нема више од 500.000 становника, а у Северној Kаролини 190.000.

Брзина ветра 225 км на час

Национални центар за урагане у Мајамију саопштио је да је Хелена синоћ погодила обалу близу ушћа реке Аусила у области Биг бенда у Мексичком заливу. Брзина ветра кретала се 225 километара на час.

Због Хелене власти су издале упозорења о ураганима и поплавама која су се проширила до северне Џорџије и западне Северне Kаролине.

Гувернери америчких савезних држава Флориде, Џорџије, Алабаме, Kаролине и Вирџиније прогласили су ванредну ситуацију у својим државама.

Једна особа је погинула на Флориди када је саобраћајни знак пао њен аутомобил, а пријављено је да су две особе погинуле у јужној Џорџији. Поред тога, живот су изгубиле још три особе. Али коначан број жртава се још увек не зна.

У планинама Северне Kаролине пало је и до 25 центиметара кише.

Гувернер Џорџије: Једна од највећих олуја које смо имали

Обилне кише почеле су да падају, а ветрови су се појачавали раније у четвртак у граду Валдости, у Џорџији, у близини границе са Флоридом.

Метеоролог Дилан Ласк рекао је да је Национална метеоролошка служба издала синоћ упозорење на торнадо за округ Вилер у Џорџији. Рекао је да је то једно од 12 упозорења на торнадо за само неколико сати.

"Ово је једна од највећих олуја коју смо икада имали", рекао је гувернер Џорџије Брајан Kемп.

Издати су налози за евакуацију дуж обале Мексичког залива у нижим областима око Талахасија, Гејнсвила, Сидар Kија, Лејк Ситија, Тампе и Сарасоте на Флориди.

Хелена је у среду изазвала поплаве у деловима мексичког полуострва Јукатан. На западу Kубе, због урагана је више од 200.000 домова и предузећа остало без струје.

Национална управа за океане и атмосферу предвидела је натпросечну сезону урагана на Атлантику због рекордно високих температура океана.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи