Читај ми!

Уметнут експлозив или хардверска "грешка" - како је изведен напад пејџерима на Хезболахове оперативце

Серија експлозија изазвана саботажом пејџера које користе Хезболахови оперативци у Либану усмртила је најмање 9 особа, док је повређено више хиљада људи. Хезболах и Иран упиру прстом у Израел али остаје питање како је пробијен безбедносни ланац ове милитантне групе.

Уметнут експлозив или хардверска "грешка" - како је изведен напад пејџерима на Хезболахове оперативце Уметнут експлозив или хардверска "грешка" - како је изведен напад пејџерима на Хезболахове оперативце

Хезболах се поноси својим строгим безбедносним мерама, усавршаваним током деценија сукоба са Израелом. Серија експлозија пејџера које користе оперативци Хезболаха у Либану доводе у питање цео безбедносни апарат милитантне организације.

Оно што Хезболах у овом тренутку брине нису толико физичке размере напада колико питање колико се Израел дубоко инфилтрирао у Хезболахову комуникациону мрежу.

Многи оперативци Хезболаха прешли су на коришћење пејџера након што су мобилни телефони чланова Хезболаха компромитовани израелским хаковањем.

Размере најновијег напада показују колико је Хезболахова безбедност рањива пред софистицираном војном технологијом коју Израел користи или му је доступна.

Пробој у Хезболахов ланац снабдевања

Ланац снабдевања све већа је брига у свету сајбер безбедности, јер су хакери успели да приступе уређајима док су још у фабрици.

Ранији напади су обично били ограничени на софтвер, док су напади на ланац снабдевања хардвером далеко ређи, јер то подразумева да уређај дође у руке онога ко жели да изведе саботажу, то јест мора физички да му приступи.

Уколико се покаже да је ово заиста био напад на ланац снабдевања, то би укључивало огромну операцију отварања пејџера у фабрици и додатна подешавања.

Саботажа тако великог броја либанских пејџера захтевала је обавештајне податке које су пратили цео ланац снабдевања и техничку оспособљеност да се саботажа пејџера припреми непримећено. 

Зашто Хезболах користи пејџере

Од почетка сукоба у Гази прошле године, Хезболах је упозорио своје чланове да не користе мобилне телефоне из страха да би могли бити мета израелске обавештајне службе.

Израелска агенција Шин Бет убила је 1996. године Хамасовог бомбаша активацијом експлозива у његовом телефону. То је један од разлога што је Хезболах користио пејџере за комуникацију, а како преносе упућени недавно је овој милитантној групи испоручена нова серија.

Неко је, а Хезболах нема дилеме да иза овога стоји Израел, успео да се тајно убаци у ланац снабдевања и пејџере припреми за  саботажу.

Бивши стручњак за муницију британске војске, који је тражио да не буде именован, рекао је за Би-Би-Си да је у уређаје вероватно упакован и експлозив, сакривен унутар лажне електронске компоненте.

Овде би, додатно, био активиран сигнал, навео је извор, нечим што се зове алфанумеричка текстуална порука. Када је прими први корисник пејџера, свака следећа особа која користи исту серију би коришћењем пејџера активирала експлозив.

Иако је број жртава релативно мали, стотине озбиљно повређених су велики психолошки ударац за Хезболах, сматрају експерти.

уторак, 17. септембар 2024.
15° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи