Читај ми!

Фон дер Лајенова представила предлог нових комесара ЕК, Марти Кос ресор за проширење

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен предложила је кандидате за комесаре за нови састав најмоћнијег тела ЕУ. Сви кандидати проћи ће расправу у Европском парламенту где ће посланици гласати о томе да ли ће прихватити номинацију.

Кандидат за комесарку за проширење је Марта Кос из Словеније, некадашња амбасадорка те земље у Немачкој и Швајцарској. 

Словенија још није званично предложила Марту Кос, пошто је није саслушао парламентарни одбор за питања ЕУ, што би морало да се уради пре званичног именовања. Косова би требало да замени Оливера Вархељија, који би требало да задужи ресор здравља.

За шефицу дипломатије ЕУ, Урсула фон дер Лајен предложила је Естонку Кају Калас, док би Литванац Андријус ​​Кубилијус требало да постане први европски комесар одбранe. Каласова ће обављати и функцију извршне потпредседнице.

Нови ресор одбране осмишљен је како би се изградили европски војни производни капацитети због рата у Украјини, наводи Ројтерс.

У састав комисије ући ће још пет извршних потпредседника – три жене и два мушкарца.

Француски кандидат замењен у последњем тренутку

Међу осталим именима на листи Фон дер Лајенове за европске комесаре налази се и француски министар иностраних послова Стефан Сежурне, који би требало да буде задужен за индустријску стратегију, док ће Словак Марош Шефчович надгледати трговинску политику.

Било је у понедељак повишених тонова када је Француска предложила Сежурнеа за свог новог кандидата у ЕК након што је још актуелни европски комесар за унутрашње тржиште Тијери Бретон изненада поднео оставку уз тешке речи за Фон дер Лајенову.

Шпанкиња Тереза Риберо постављена је за комесара за еколошку транзицију а биће задужена за борбу против монопола.

Урсула фон дер Лајен изложила је шест приоритета за које је рекла да ће дефинисати њену другу Комисију – јачање технологије, безбедности и демократије; робуснија индустријска стратегија; даљи развој европских региона кроз своју кохезиону политику; већи друштвени просперитет кроз обуку вештина; одбрана европског социјалног моделa; динамичнија спољна димензија.

Моћ комесара зависи од ресора којим управљају

Комисија је најмоћнија институција Европске уније. Има моћ да предлаже нове законе ЕУ, блокира спајања компанија и потписује споразуме о слободној трговини.

Свака држава чланица ЕУ има по једну функцију у Европској комисији, што је улога упоредива са министром у влади неке државе, иако њена политичка тежина увелико варира у зависности од ресора.

Међу најмоћнијима су ресори трговине и конкуренције, као и области попут енергетике и унутрашњег тржишта ЕУ, где закони Уније значајно утичу на предузећа и потрошаче широм Европе.

Сви кандидати проћи ће расправу у Европском парламенту где ће посланици гласати о томе да ли ће прихватити номинацију.

Очекује се да ће нови састав ЕК ступити на дужност до краја године, што значи да ће један од њених првих задатака бити улазак укоштац са исходом председничких избора у САД у новембру.

Како оцењује Ројтерс, потенцијални други мандат Доналда Трампа могао би да утиче на јединство Запада у подршци Украјини у рату са Русијом и трговинске односе ЕУ са највећом светском економијом.

Други изазови за наредни састав ЕК укључују решавање проблема лоше конкурентности европских индустрија док надметање са Кином постаје све чвршће у производњи зелених технологија попут електричних аутомобила.

уторак, 17. септембар 2024.
20° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи