Невреме у Средњој Европи - страдало шест особа, део Аустрије окован снегом

Земље Средње Европе погодиле су велике поплаве. У олујном невремену у источној Румунији страдало је пет особа у Пољској једна, док је 1600 евакуисано. У Чешкој водостај достигао опасне нивое у десетак области широм земље, плавећи куће и путеве у више градова и села. Водостај Дунава прети Будимпешти и Братислави. Упозорења у Немачкој, Аустрији и Словенији. На Алпима већ пао први снег. Забелело се и на Јахорини.

Надлежне службе у неколико земаља централне Европе упозориле су на снажно невреме и поплаве током викенда у Чешкој, Пољској, Аустрији, Немачкој, Словачкој и Мађарској, а у међувремену на већим надморским висинама већ је пао и први снег.

Невреме је погодило 19 места у осам округа у Румунији, пет особа је страдало у источној Румунији. Јак ветар је оборио десетине стабала, која су оштетила аутомобиле и блокирала путеве и саобраћај у тој земљи.

Делове Аустрије оковао је снег, а на висинама изнад 1.400 метара пао је снег висине од преко метар.

"Оно што су у низијама киша и поплаве, на висинама изнад 1.400 метара, као што је Обертауерн, пао је снег висине метар", пишу аустријски медији.

Због обилне кише у неколико региона у Аустрији проглашена је ванредна ситуација, а оперативни центри прогласили су више десетина општина за подручја катастрофе због обилних падавина.

Ситуација са поплавама у Доњој Аустрији погоршала се у јуче у вечерњим сатима. У Валдфиртелу, око 120 километара северозападно од Беча, очекују се поплаве, које се у просеку дешавају сваких 100 година.

"Наредни сати ће бити велики тест за наше хитне службе и бројне сународнике. Нарочито се у Валдфиртелу очекују изазови историјских димензија", упозорила је гувернерка Доње Аустрије Јохана Микл-Лајтнер.

недеља, 15. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи