Читај ми!

Поплаве у Европи – у Румунији петоро мртвих, евакуације у Чешкој, у Пољској "најгоре тек долази", снег на Алпима

Велике поплаве погодиле су земље Средње Европе. Пет особа страдало у олујном невремену у источној Румунији. У Чешкој водостај достигао опасне нивое у десетак области широм земље, плавећи куће и путеве у више градова и села. У Пољској евакуације из предострожности, надлежни упозоравају да "најгоре тек долази". Водостај Дунава прети Будимпешти и Братислави. Упозорења у Немачкој, Аустрији и Словенији. На Алпима већ пао први снег.

Надлежне службе у неколико земаља централне Европе упозориле су на снажно невреме и поплаве током викенда у Чешкој, Пољској, Аустрији, Немачкој, Словачкој и Мађарској, а у међувремену на већим надморским висинама већ је пао и први снег.

Невреме је погодило 19 места у осам округа у Румунији, а јак ветар је оборио десетине стабала, која су оштетила аутомобиле и блокирала путеве и саобраћај.

Румунске спасилачке службе бориле су се да спасу 95 људи у тешко погођеним румунским источним окрузима Галати и Васлуи, саопштило је Одељење за ванредне ситуације, преноси АП.

Тела три старије жене и два мушкарца пронађена су у местима Пекеа, Драгушени, Костаке Негри и Кород, наводи се у саопштењу.

Хеликоптер "Блек хок" (Black Hawк) распоређен је у Галати како би помогао у мисијама потраге и спасавања.

Румунски министар животне средине Мирчеа Фекет рекао је за АП да је у неким поплављеним областима више од 160 литара кише пало по квадратмом метру, што се, како је истакао, ретко догађа.

Председник Клаус Јоханис изјавио је саучешће породицама жртава и истакао да је неопходно "ојачати капацитете за предупређивање екстремних временских феномена" пред климатским променама.

Снажне поплаве које су погодиле велики део земље однеле су људске животе и нанеле значајну штету. Поново се суочавамо са ефектима климатских промена, које су све присутније широм европског континета, са драматичним последицама по људе", упозорио је Јоханис.

Румунски премијер Марсел Чолаку отказао је планиране активности како би отпутовао у округ Галати и проценио последице.

Рестрикције струје и евакуације у Чешкој

Обилне кише и снажни ветрови оставили су без струје више од 63.000 домаћинстава, саопштила је чешка компанија за електродистрибуцију ЦЕЗ.

У Брну, другом по величини чешком граду, једна болница је евакуисана, као и десетине цивила, док је више железничких линија затворена након што су поплављене или је на њих пало дрвеће.

"Морамо бити спремни за најгори сценарио. Тежак викенд је пред нама", рекао је чешки премијер Петр Фијала након састанка владиног централног кризног комитета.

Поплаве погодиле и Молдавију

Обилне кише погодиле су данас и Молдавију, где су службе за ванредне ситуације испумпале воду из десетина кућа у више места, саопштиле су влади.

У Пољској "најгоре тек долази"

Истовремено, у Пољској је десетине људи евакуисано из предострожности из два села код града Ниса, након што су метеоролози упозорили на падавине без преседана. 

Водостај неких река опасно је порастао, рекао је министар унутрашњих послова Томаш Симонијак, упозоривши да "најгоре тек долази".

Дунав прети Будимпешти и Братислави

Мађарска очекује да ће се водостај Дунава приближити рекордно високом нивоу наредних дана, а званичници ће затворити ниже кејеве у Будимпешти у понедељак.

“Очекује се да ће поплавни талас достићи врхунац око осам метара у другој половини следеће недеље“, рекао је градоначелник мађарске престонице, преноси Ројтерс.

И званичници у суседној Словачкој упозорили су на опасност од могуће поплаве у главном граду Братислави због набујалог Дунава.

Упозорење у Немачкој и Аустрији

Погођено подручје простире се на неколико земаља - од источних Алпа и Јадрана до југозападне Пољске, а до недеље увече на том подручју очекује се између 50 и 100 литара падавина по квадратном метру, преноси данас Дојче веле.

Од југоистока Баварске преко северне Аустрије, Чешке и запада Словачке до јужне Пољске, у појединим областима је могуће чак и 100 до 350 литара кише по квадратном метру.

Немачка метеоролошка служба (DWD) упозорава да ће југ и исток Баварске ускоро погодити јаке кише и олује.

У округу Берхтесгаденер Ланд, на самом југоистоку земље, до недеље би могло да дође до олујног невремена и обилних падавина са 80 до 120 литара кише по квадратном метру.

Упозорење о непогодама издато је за неколико округа у алпском региону.

Непрекидна киша се очекује од петка у појасу од Лужице преко Чешке Шуме до источног руба Алпа.

Снег на Алпима

У Алпима ће падати снег на висинама "између 1.300 и 1.500 метара, тако да је значајан почетак зиме неизбежан у планинама", рекао је метеоролог DWD Нико Бауер.

Током ноћи између четвртка и петка већ је падао први снег на већим надморским висинама, посебно на Цугшпицу.

У наредним данима могло би да буде и до педесет центиметара новог снега, а постоји опасност од "ломљења дрвећа или већих грана под тежином снега", упозорава DWD.

Страх од непогода у Француској, Аустрији и Словенији

У аустријској Корушкој, обилне падавине су већ изазвале пораст нивоа реке Драве и већ су предузете мере предострожности, а путеви поред реке су затворени јер постоји опасност по живот.

И у суседној Словенији страхују од падавина историјских размера, док алпска села у Француској страхују од олуја.

Ретке временске прилике – судар медитеранског и поларног ваздуха

Кише су изазване ретким временским приликама у којима се топао ваздух из медитеранског региона сусреће са поларним хладним ваздухом у алпском региону.

Много влаге са недавно веома загрејаног Медитерана допринело је томе у изузетној мери у случају циклона "Анет".

субота, 14. септембар 2024.
12° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи