Читај ми!

Бивши агент ЦИА осуђен на десет година затвора због шпијунаже за Кину

Суд на Хавајима осудио је бившег агента ЦИА Александера Јук Чинг Маа на десет година затвора и пет година условне слободе због шпијунаже у корист Кине, пренео је "Би-Би-Си".

Јук Чинг Ма је ухапшен 2020. године, након што је прикривеном ФБИ агенту признао да је одава поверљиве амерчке информације Кини у замену за новац.

Ма, натурализовани амерички држављанин рођен у Хонг Конгу, радио је за ЦИА од 1982. до 1989, након чега је каријеру наставио у ФБИ. Део његовог споразума о изјашњавању о кривици наводи да мора да сарађује са тужиоцима "до краја свог живота, укључујући и подношење извештаја америчких владиних агенција".

Споразум о признању кривице захтева од њега да се подвргне полиграфском тестирању током тих разговора, наводи АП.

На рочишту за изрицање казне у среду, адвокати америчке владе рекли су суду да је он сарађивао  савластима и да је већ учествовао у ''више интервјуа са владиним агентима".

Званичници наводе да је Ма сарађивао са рођаком, који је такође био агент ЦИА, на одавању тајни обавештајним службеницима запослених у Шангајском бироу државне безбедности.

Један састанак са кинеским обавештајцима у Хонг Конгу је снимљен и приказује Маа како броји 50.000 долара у готовини за тајне које је поделио са њима, казали су федерални тужиоци.

Док је живео на Хавајима 2004. године, Ма се запослио у канцеларији ФБИ у Хонолулуу као лингвиста. ФБИ, који је већ био упознат са његовим шпијунским активностима, унајмио је Маа као део акције да надгледа и истражи његове активности и контакте.

Како преноси АП, неименовани сарадник је био његов брат, који је преминуо пре почетка кривичног процеса против њега.

четвртак, 12. септембар 2024.
30° C

Коментари

Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи