Читај ми!

Дебата Трамп-Харис жустра, али недоречена

Једино што је очигледно после првог сусрета бившег председника и актуелне потпредседнице САД је да једна дебата неће бити довољна, ако је циљ био да се придобију неодлучни бирачи.

Присталице кандидата су уживале и обе стране ће, сасвим сигурно, прогласити победу. Они који су гледали дебату у нади да ће им помоћи да се определе за кога да гласају (или ко је бољи избор за нас који немамо право гласа) остају збуњени. После 90 минута расправе нису чули ништа ново, али не могу рећи баш да су изгубили време. Ако нису говорили речима, кандидати су много тога показали невербално.

Први поен у дебати добила је Камала Харис која је одмах по доласку на бину пришла затеченом Трампу, пружила му руку и представила се речима „ја сам Камала Харис“. Тим потезом је поручила својим и неопредељеним бирачима да она тог човека не познаје, да га никада није срела што значи да они припадају различитим световима који имају мало тога заједничког.

Тога се држала током целе дебате, обраћајући се често Трампу директно, телом окренутом ка њему и тражећи његов поглед као што би то радио тужилац који је убеђен у кривицу окривљеног.

Трамп једва да је погледао Харисову током дебате. О њој је говорио у трећем лицу, а када јој се обраћао директно гледао је у модераторе или у камеру, настојећи да пошаље поруку да му она није достојан противник.

У то ће тешко убедити бираче јер је Харисова у дебати била одлучна и јасна, није показала ниједну особину којима се Трамп последњих недеља подсмевао.

Трамп је био Трамп, хвалио је себе и ниподаштавао све остале, највише Џоа Бајдена кога је помињао чешће него што је то било потребно дајући тако шлагворт Харисовој да подсети и њега и јавност да је кандидат она, а не Бајден, и да „окреће нову страницу“ што ће се бирачима сигурно допасти, нарочито ако је у питању политичка култура.

Када му је у једном тренутку упала у реч, што су правила дебате настојала да минимизују, рекао јој је „ја говорим, да ли ти то звучи познато“ чиме јој је „преотео“ чувену реченицу из њене дебате са потпредседником Пенсом пре четири године.

Оба кандидата избегавала су јасне одговоре на директна питања модератора, Трамп чешће него Харисова, јер је њему постављено више таквих питања. Дуже је и говорио, извештаји после дебате кажу да је Трамп имао мало мање од 43 минута, а Харисова нешто испод 38, мада се чинило да је разлика већа у корист Трампа.

Иако су, боксерским речником, размењивали јаке ударце чини се да нису ни покушавали да нокаутирају противника, гардови су остали високо, нисмо чули ништа спектакуларно, нема историјских цитата мада ће се обе стране трудити да пронађу најјаче изјаве и промовишу их по друштвеним мрежама.

Модератори су обавили доста добар посао у врло компликованој ситуацији, нису се чврсто држали најављених правила већ су дозволили да се дебата развије када је то ситуација налагала, али им ниједног тренутка није измакла контроли, а мало је фалило.

Једини гаф десио се у првој трећини дебате када се испоставило да микрофон Харисове није био утишан док Трамп говори. Та се грешка више није поновила иако су у неким каснијим моментима кандидати упадали једно другом у реч.

Ни завршне речи, које су могли натенане да припреме, нису нас извеле из ископаних ровова мада се чини да је Камала Харис имала намеру да се представи бирачима као нова генерација политичара, спремна да помири Американце, да одбрани грађанске слободе, чак и да подстакне економију и предузетништво мада је остало нејасно како.

С друге стране Трамп је био веран себи, увек спреман да омаловажи друге и истакне себе, вешто је избегавао одговоре на нека директна питања, сејао је тврдње на које су се факт-чекери сладили, али је све време био свестан коме се обраћа.

Ако вам је Трамп фаворит, све што је радио и говорио на дебати ће вам се допасти. Укључујући и спомињање Виктора Орбана и „Зелинског“ како је Трамп у два наврата назвао украјинског председника. Исто важи и за Камалу Харис која је све време гледала Трампа одмахујући главом као да не верује шта тај човек прича. Баш као и њене присталице испред екрана.

Рекло би се да је Камала Харис показала свима који су у то сумњали да је достојан кандидат, баш као што је Трамп  одбацио теорије да ће у поређењу са осамнаест година млађом противкандидаткињом деловати престаро или превазиђено.

Мана дебате која се припремала као да ће бити једина у кампањи је што су модератори покушали да у деведесет минута убаце питања која не би стала ни у три дебате, укључујући ту и она која нису стигли да поставе, а планирали су. Зато дебата остаје недоречена, односно најбоље би било да се одмах договори нова. Што буде ближе изборима биће жешће, а остало је само осам недеља.

среда, 11. септембар 2024.
19° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару