Читај ми!

Рат у Појасу Газе – стрељање талаца у паузама преговора

Израелци су шокирано гледали снимке талаца које је Хамас објавио пошто су у једном од тунела у Појасу Газе пронађена тела шесторо Израелаца, отетих још на почетку рата. Судбина преосталих 60 талаца кључна је тачка мировног споразума о којем месецима преговарају Хамас и Израел. Катар и Египат покушавају да убеде шефа Хамаса Јахју Синвара да прихвати договор. Притисак на Израел у рукама Беле куће.

Рат у Појасу Газе – стрељање талаца у паузама преговора Рат у Појасу Газе – стрељање талаца у паузама преговора

Пет дана заредом Израелци су гледали снимке отетих сународника, начињених непосредно пре него што су убијени у једном од тунела у Појасу Газе. Хамас је најавио да ће објавити и снимак шесте жртве, рачунајући да ће се шок Израелаца, временом, трансформисати у притисак на владу Бенјамина Нетанјахуа да пристане на прекид ватре.

Уколико прекида ватре, ипак, не буде, снимци представљају прилично отворену претњу каква ће судбина задесити преосталих шездесетак Израелаца које Хамас крије у мрежи тунела закопаних испод Газе.

На снимцима виде се отети Израелци како криве Нетанјахуа за одуговлачење преговора, које неуспешно месецима форсирају Вашингтон, Каиро и Доха, покушавајући, свако на свој начин, да зараћене стране призову разуму.

Током лета, безбројне покушаје да се успостави примирје одбијали су и Нетанјаху, али и једини преостали лидер Хамаса Јахја Синвар, којег израелске обавештајне службе Мосад и Шен Бет неуспешно лове још од 7. октобра.

За претходних 11 месеци, Израелци су успели само да се докопају Синваровог рачунара и снимка на којем се види како се силуета лидера војног крила Хамаса, најтраженијег бегунца на Блиском истоку, изгубила у бљеску светла у једном од тунела прокопаних испод Појаса Газе.

"Жив или мртав", гесло је под којим су израелске обавештајне службе, Мосад и Шин Бет, још средином октобра формирале посебан оперативни штаб са искључивим задатком да пронађе и убије Хамасове командосе и лидере те организације, који се сматрају одговорним за упад у Израел у којем је убијено око 1.200 људи.

Реактивирана је и специјална јединица "Нили", са искључивим задатком да лоцира и ликвидира све лидере и припаднике Хамаса, који су учествовали у упаду на израелску територију, укључујући Јахју Синвара, Мухамеда Деифа и Марвана Ису.

Политика важнија од талаца

"Нема договора", рекао је у четвртак Нетанјаху телевизијској мрежи Фокс њуз, одбацујући оптужбе да напредак преговора кочи његово инсистирање да израелске снаге контролише коридор Филаделфи, 14 километара дугог појаса на граници са Египтом.

Готово истовремено, о преговорима се огласио и Хамас, па је члан политбироа ове организације Калил ел Хаја објаснио да споразум о прекиду ватре мора садржати јасне одреднице о потпуном повлачењу Израела из Појаса Газе.

Аналитичари у Израелу сматрају да инсистирање на присуству у до сада безначајном коридору, суштински, представља покушај израелског премијера да продужи рат до тренутка када процени да има бар теоретске шансе да победи на наредним изборима.

Нетанјахуова популарност је у протеклим месецима драматично варирала, па је у јулу чак 72 одсто Израелаца сматрало да треба одмах да поднесе оставку. Непосредно пре него што су пронађена тела убијених талаца, међутим, заостајао је само један одсто за главним ривалом Бенијем Ганцом.

За његовог главног ривала, Јахју Синвара, ситуација је још компликованија, јер би прекид ватре у Појасу Газе ослободио све израелске снаге, обавештајне и војне, у потеру за "натраженијим непријатељем" Израела.

Управо због тога, Синвар је у јулу модификовао листу Хамасових захтева, чиме је пропало готово договорено примирје, на ужас посредника из Катара и Египта. И сами Хамасови преговарачи у Дохи су, у неколико наврата током лета, истицали да је коначни договор немогућ без Синваровог пристанка.

Тактика најмоћнијег међу Хамасовим лидерима донекле је расветљена пошто су немачки медији објавили документ из априла, који је наводно пронађен у Синваровом рачунару.

Хамас, наводи се, не жели брзо окончање сукоба, већ продужетак преговора како би од Израела изнудио додатне уступке. Ти уступци били би разултат притиска породица отетих Израелаца на владу Бенјамина Нетанјахуа.

Амерички планови "Б", "Ц"...

Да ствар буде сложенија, у процес решавања судбине талаца укључили су се и Американци после сусрета представника администрације Џозефа Бајдена са породицама отетих. Одмах затим, амерички медији известили су да је Бела кућа спремна за одвојени договор са Хамасом, уколико Нетанјаху не пристане на размену затвореника.

Амерички план, како јавља израелски Канал 13, укључује и потпуно повлачење Израелаца из коридора Филаделфи, што ће бити могуће само уколико Нетанјаху покаже извесну дозу флексибилности.

Слична очекивања Американци имају и од Хамаса, чији су ставови у последње време оцењивани као разочаравајући, иако је у рату до сада страдало мало мање од 41.000 Палестинаца уз комплетно разарање Појаса Газе.

Дипломате тврде да је око 90 одсто детаља примирја договорено, али да су размена заробљеника и спорни коридор и даље тачке спотицања две стране. Хамас и даље држи 100 Израелаца отетих 7. октобра. Обавештајци, амерички и израелски, сматрају да их је живо још око 60.

Сваки наредни Хамасов снимак додатно ће умањити шансе за постизање примирја, али и повећати шансе да се сукоб из Појаса Газе прелије и на остатак Блиског истока. Ограничавање рата на Појас Газе, уједно, сматра се највећим доприносом америчке дипломатије на Блиском истоку у последњих 11 месеци.

субота, 07. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару