Макрон именовао Мишела Барнијеа за премијера Француске

Француски председник Емануел Макрон именовао је бившег европског комесара Мишела Барнијеа за новог премијера. Макрон је од Барнијеа, некадашњег преговарача ЕУ за Брегзит, затражио да "сачини владу националног јединства у служби земље".

Берније је конзервативни политичар и био је у разним француским владама.

Макрон је последњих недеља разматрао низ потенцијалних премијера, од којих ниједан није прикупио довољну подршку да гарантује стабилну владу, а нема гаранције да ће Барнијеова влада успети да усвоји реформе у парламенту.

Макрон се уверио да Барније потпуно испуњава услове за стабилност и национално јединство, рекао је Макрон.

Барније је упорни проевропски и умерен политичар од каријере, али је пооштрио свој дискурс током неуспелог покушаја да добије подршку странке за председничке изборе, рекавши да је имиграција измакла контроли, став који дели странка Националног окупљања.

Реакције на именовање Барнијеа

Лидер француске левичарске странке Непокорена Француска Жан-Лик Меланшон изјавио је да су народу његове земље "избори украдени" и позвао је на "највећу могућу мобилизацију" и протесте 7. септембра против избора Барнијеа за премијера.

Меланшонова странка је део левичарске коалиције Нови народни фронт, која је на изборима освојила највише гласова.

"Председник је управо одлучио да званично оповргне резултат парламентарних избора које је сам сазвао. Премијер није изабран из редова Новог народног фронта, који је освојио највише изборних гласова, што значи да су француском народу избори украдени", рекао је Меланшон.

Лидерка десничарске странке Национално окупљање, Марин Ле Пен, саопштила је да њена странка неће бити део нове Барнијеове владе.

Додала је да ће сачекати да виде каква ће бити Барнијеова општа политика у смислу компромиса који ће бити неопходни кад је о буџету реч.

четвртак, 05. септембар 2024.
33° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару