Читај ми!

Кад непријатељи гласају – Русија за Трампа, Иран за Камалу Харис

Сједињене Америчке Државе спремиле су низ мера којима Русију оптужују да утиче на исход новембарских председничких избора. Прва мета оптужнице шефови "РТ". Амерички обавештајци идентификовали и низ портала којима Иран, истовремено, покушава да "подрије демократију" и убеди америчке бираче да гласају за кандидаткињу демократа. Руси, тврде Американци, "гурају" Доналда Трампа.

Кад непријатељи гласају – Русија за Трампа, Иран за Камалу Харис Кад непријатељи гласају – Русија за Трампа, Иран за Камалу Харис

Америчко министарство финансија спремило је низ мера, којима ће настојати да заузда наводни покушај Русије да утиче на исход председничких избора у САД, при чему ће прва мета акције Вашингтона бити неколико руских медијских канала.

На америчкој "црној листи" од вечерас су челници руских канала РТ, Раптли и Спутњик, те још низ особа које су, наводно, умешане у покушај Москве да утиче на исход гласања 5. новембра.

Двоје запослених у РТ оптужени су да су неименованој компанији из Тенесија платили 10 милиона долара како би на друштвеним мрежама поделила око 2.000 снимака на енглеском језику. Ове снимке, којима се наводно подржавају руски интереси у САД, видело је око 16 милиона корисника Јутјуба, тврди министарство правде.

Одузета су и 32 интернет домена, преко којих је ширена руска пропаганда. Као мозак ове операције идентификован је Сергеј Кириленко, заменик шефа кабинета председника Русије Владимира Путина.

"У овом изборном циклусу САД ће се суочити са већим бројем непријатеља који, захваљујући новим технологијама, делују знатно брже", рекао је директор Федералног истражног бироа Кристофер Вреј.

Прву у серији мера којима Американци намеравају да заштите "интегритет изборног процеса" најавио је државни тужилац Мерик Гарланд, објашњавајући да америчка јавност мора да зна за "мешање и покушај утицаја страних сила у политичке процесе".

Ирански портали у предграђу Детроита

Истовремено, обавештајци су идентификовали и низ портала, којима Иран, наводно, покушава да наведе америчке бираче да гласају за Камалу Харис.

Савана тајм и Неотинкер из града Савана у Џорџији и Детроита обраћају се муслиманима и, како тврде обавештајци, представљају очигледан покушај Ирана да се умеша у председничку трку у САД.

Иранци, суштински, не желе повратак Доналда Трампа у Белу кућу, јер је кандидат републиканаца најавио жешће акције против власти у Техерану и њихових савезника у Појасу Газе, Либану, Јемену и Сирији.

Ови портали нису претерано наклоњени ни демократама, па је осим блаћења Трампа, део садржаја усмерен ка подривању поверења Американаца у изборни процес, али и стање демократије.

У истрагу се укључио и Мајкрософт, чији аналитичари тврде да Кина, Русија и Иран користе вештачку интелигенцију како би креирали и ширили садржаје који су складу да жељеним исходом избора у САД.

Још почетком лета, група хакера која ради у саставу иранске Револуционарне гарде наводно је покушала да се улогује на налоге који припадају једном од председничких кандидата, али су власти у Техерану те наводе одлучно демантовале.

Амерички истражитељи, међутим, нашли су се на удару домаће јавности, јер Трампове присталице тврде да власти оптужбама о руском мешању покушавају да унесу забуну међу републиканцима.

Појачан интерес Москве и Техерана за исход америчиких избора тумачи се чињеницом да спољна политика, први пут још од трке између Барака Обаме и Џона Мекејна, представља значајно питање у кампањи, при чему се Камала Харис залаже за наставак неограничене подршке Украјини, док Трамп сматра да рат у тој држави треба зауставити што пре.

Ирански интерес се не подудара са жељама Москве, јер се Трамп, од почетка политичке каријере, залаже за оштрији курс зауздавања политике Техерана, уз још озбиљнију подршку Израелу.

четвртак, 05. септембар 2024.
25° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару