Читај ми!

Од 10. новембра у ЕУ само уз попуњен формулар, од половине 2025. плаћаће се и такса – како ће то изгледати у пракси

Од 10. новембра ове године почеће да се користи Систем уласка и изласка у земаље чланице Европске уније. То значи да ће грађани пре преласка границе морати електронски да попуне формулар у којем ће навести своје основне податке. Од половине наредне године процедура ће бити другачија – грађани ће морати да траже дозволу за боравак у ЕУ. Владимир Влахо из Националне асоцијације туристичких агенција објаснио је у разговору за РТС како ће то изгледати у пракси.

Владимир Влахо из Националне асоцијације туристичких агенција објашњава да је Европи услед кретања миграната био циљ да уведе систем евиденције уласка и изласка путника, како би могла да контролишу своје границе.

То значи да путник, пре него што уђе у Европску унију, мора да попуни један формулар на интернету.

Путник даје само неколико основних података, а Влахо напомиње да не треба ништа истраживати да би се формулар попунио.

“Када то попуните, са својим пасошем се појавите на граници, вероватно се системи уклопе и ви улазите у Европску унију најнормалније”, рекао је Влахо.

Формулар се попуњава искључиво електронским путем, а наши грађани могу да бирају на ком ће од језика чланица Европске уније да га попуне.

Попуњавање тог формулара, односно улазак у апликацију ће моћи треће лице да обави у било чије име, то може бити неко приватно лице, родитељ, комшија, пријатељ, дакле не мора бити агенција.

“Уколико путник путује преко агенције, ми ћемо сигурно пружати услугу помоћи попуњавања тих формулара, с тим што у том случају путник мора да овласти било кога ко то ради у његово име”, рекао је Влахо.

У пробном периоду неће бити одбијања уласка у ЕУ

У првој фази, од 10. новембра неће бити одбијања путника, али је за другу фазу која ће наступити половином следеће године најављена и таква могућност. Тада ће, поред чланица ЕУ, овај систем примењивати и Швајцарска, Исланд, Норвешка и Лихтенштајн. 

Тада ће путници тражити дозволу за боравак у ЕУ, што ће коштати седам евра и важити три године.

У случају да пасош истиче пре три године, дозвола аутоматски престаје да важи оног тренутка када и пасош престаје да важи. Када добијете нови пасош, поново аплицирате за дозволу, опет на три године.

На питање коме би могла да буде одбијена дозвола, Владо каже да могу бити одбијани људи који су у систему Европске уније обележени као криминалци, као неко ко се бави о неким стварима мимо закона, или као неко ко можда није платио саобраћајну казну.

Дозвола ће се добијати у року од неколико минута, осим у случајевима када постоји нека дилема, тада се дозвола може чекати и четири дана.

“Они који заиста имају проблем са законом у евиденцији ЕУ, они могу чекати до 30 дана“, рекао је Влахо.

Апликација ће бити пуштена шестог октобра, али неће бити у примени до десетог новембра.

субота, 31. август 2024.
33° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару