Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Израел пресрео дрон из Сирије, Иран најављује одмазду за убиство Ханијеа у Техерану; САД распоређује носаче авиона

Сукоб Израела и Хамаса – 325. дан. Израелске одбрамбене снаге су потврдиле да су пресреле "сумњиви објекат" лансиран из Сирије. Ирански министар спољних послова Абас Аракчи поновио је да ће Техеран одговорити на убиство полтичког лидера Хамаса Исмаила Ханијеа. Министар одбране САД Лојд Остин наредио је присуство две америчке ударне групе носача авиона на Блиском истоку. Амерички званичник каже да су разговори у Каиру о таоцима у Гази били конструктивни.

Израел пресрео дрон из Сирије, Иран најављује одмазду за убиство Ханијеа у Техерану; САД распоређује носаче авиона Израел пресрео дрон из Сирије, Иран најављује одмазду за убиство Ханијеа у Техерану; САД распоређује носаче авиона

Либанска група Хезболах окончала је "прву фазу" напада на Израел као одговор на убиство високо рангираног команданта те групе Фуада Шукра и погодила 11 израелских војних локација. Како је наведено, испаљено је више од 320 ракета и велики број дронова на циљеве у северном Израелу.

Званичник Хезболаха рекао је да је напад на Израел у знак одмазде за прошломесечно убиство високог команданта био одложен због "политичких разлога", међу којима су углавном текући преговори о споразум о прекиду ватре у Појасу Газе и ослобађању израелских талаца.

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да је Хезболах имао намеру да испали пројектиле на централни Израел, али да је тај напад спречен превентивним ваздушним ударима израелског ратног ваздухопловства на југ Либана.

У ваздушном нападу у којем је учествовало око 100 израелских борбених летелица погођено је неколико хиљада ракетних лансера Хезболаха.

Председник Израела Исак Херцог похвалио је јутрос "одлучну акцију" против Хезболаха, истичући да је то у складу са дужношћу земље да брани себе и своје грађане од претње тероризма.

Непосредно после напада Хезболаха на Израел, огласио се и портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Шон Савит, наводећи да амерички председник Џозеф Бајден пажљиво прати догађаје у Израелу и Либану.

Генерал-мајор Хосеин Салами, врховни командант Корпуса чувара исламске револуције (ИРГЦ), поновио је обећање Техерана да ће узвратити Израелу због убиства политичког лидера Хамаса Исмаила Ханијеа на иранском тлу.

Јеменски Хути које подржава Иран хвале нападе либанског Хезболаха на север Израела и упозоравају да ће покренути сопствени напад, као одговор на израелске ударе на јеменски лучки град Ходејд.

Јордан је упозорио да би појачана ескалација сукоба између Израела и Хезболаха, који подржава Иран, могао да доведе до регионалног рата који би угрозио стабилност.

понедељак, 26. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару