Кина на путу да до краја деценије оствари највећи нуклеарни капацитет на свету

Народна Република Кина поседује 56 функционалних нуклеарних реактора, гради 25 и планира конструкцију још преко 20. До краја ове деценије она ће, верује се, заузети прво место у свету по инсталисаној снази када су у питању нуклеарне централе.

У првих петнаестак година овог века градови у Народној Републици Кини често су заузимали готово свих првих десет места на списку најзагађенијих урбаних центара света. Они су, нарочито зими, неретко били прекривени плаштом сивог и црног смога од угљене прашине, индустријских и издувних гасова аутомобила.

Та ситуација је захтевала хитно (и скупо) решење, и власти и предузећа у најмогољуднијој земљи света почели су да раде на решавању те опасне ситуације повећаним улагањем у електрична возила, соларне панеле, али и изградњу нуклеарних централа.

Кина је једна од ретких земаља која није одустала или успорила изградњу реактора након нуклеарне несреће у Фукушими 2011, већ наставила са развојем свог програма у тој области. Она је у протеклих десет година изградила чак 37 реактора (више од половине свих нових постројења тог типа у свету), чиме је утростручила свој нуклеарни капацитет. Поред питања загађења, важни разлози за то, наравно, су и потреба да се обезбеди поуздано снабдевање струјом за растућу привреду и притисак међународне заједнице, нарочито Запада, да смањи емисију гасова са ефектом стаклене баште.

У мају ове године с радом је почео 56. по реду кинески нуклеарни реактор у централи Фангченгганг, у аутономној регији Гуангси, недалеко од вијетнамске границе. По подацима портала "Статиста", азијска држава тако је по броју реактора у употреби достигла Француску, с којом сада дели друго место у свету по том показатељу.

САД и даље лидер у свету са 94 реактора

По подацима Међународне атомске агенције, кинески реактори имају укупну инсталисану снагу од 54 гигавата и, мада Сједињене Државе у том домену предводе свет са 100 гигавата (94 реактора), стручњаци процењују да ће услед убрзане изградње (Кина тренутно гради нуклеарне реакторе укупне снаге 26 гигавата и планира још 25 гигавата поврх тога), до 2030. године азијска држава преузети прво место у свету када је у питању капацитет нуклеарних централа. Јер, док је Кина у протеклих десетак година пустила у рад близу 40 нових реактора, САД су у употребу увела само два.

У свету је, сматра се, у првој половини ове године радило укупно између 436 и 440 нуклеарних реактора, који су генерисали око 420 гигавата струје.

субота, 24. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару