Читај ми!

Извучено и последње тело из олупине јахте потонуле код Сицилије, тужилаштво отворило истрагу о убиству из нехата

Италијанске власти су одржали конференцију за новинаре након што је последње тело пронађено у олупини јахте британског милијардера Мајка Линча која је потонула код Сицилије у понедељак ујутру.

Главни тужилац Термини Имересе округа Палермо, Амброђо Картозио, који води истрагу о потонућу јахте „Бајзија“, сматра да је конференција за новинаре неопходна с обзиром на легитимни интерес јавности за овај инцидент.

На конференцији су се окупили и припадници свих снага безбедности које су учествавале у акцији трагања и спасавања страдалих. Картозио је напоменуо и да постоје информације које званичници тренутно не могу да објаве, с обзиром на то да је истрага у току.

Рониоци су јуче коначно успели да извуку свих шест несталих људи из олупине открићем последњег тела, за које се верује да је тело 18-годишње Хане Линч.

Хана је ћерка британског технолошког тајкуна Мајка Линча, чије је тело пронађено у четвртак, заједно са телом још четворо страдалих.

Седмо тело – тело Рекалда Томаса, кувара јахте – извучено је из мора у понедељак.

Од 22 путника и посаде на броду, 15 људи је преживело потонуће, укључујући једногодишње дете и Ханину мајку, Анђелу Бакарес.

Картозио наводи да тужилаштво тренутно истражује могућност да постоји кривична одговорност за бродолом и убиство из нехата, мада у овом тренутку не истражују никога посебно и да ће за комплетну истрагу бити потребно време.

Истиче да је истрага у врло раној фази, па стога у овом тренутку ништа не искључују.

Званичници такође потврђују да је тело пронађено у петак тело 18-годишње Хане Линч, ћерке британског технолошког предузетника Мајка Линча.

Тужилац је такође изнео и податак да је обалска стража позвана у 04:38 по локалном времену, али када су стигли, јахта је већ потонула. Било је и преживелих, од којих је већину спасао оближњи чамац.

Када је пронађено тело кувара Рекалда Томаса, било је јасно да је веома мала шанса да ће бити бити спасен било ко од преосталих шест несталих особа.

Четири жртве су пронађене 21. августа: Џонатан Вилијам Блумер и његова супруга и Кристофер Морвило и његова супруга.

Власник јахте, Мајк Линч, пронађен је 22. августа, а тело његове ћерке, Хане, је последње извучено из олупине.

Торнадо узрок потонућа јахте

Заменик тужиоца Камарано, навео је да је италијанско ваздухопловство потврдило да је највероватнији узрок потонућа јахте торнадо, а не пијавица (или тромба, врста слабих торнада).

Додао је да се претпоставља да је разлог зашто су се спасли скоро сви чланови посаде, а преосталих седам путника не, вероватно тај што су спавали у тренутку инцидента.

Такође из изјава преживелих настоје да утврде да ли је пострадале неко упозорио на опасност. Пошто се све одиграло у веома кратком временском периоду питање о алармима и сигналима на опасност биће пажљиво испитана, навео је један од званичника, истичући да ће у том погледу бити пажљиво испитано понашање капетана јахте.

Иначе, капетан није задржан у Италији док траје истрага, а тужилац напомиње да недавна законска реформа правосуђа не дозвољава задржавање лица уколико не постоје докази о „потенцијалној одговорности“.

Командант обалске страже је обавестио новинаре да ће власници јахте сносити све трошкове везане за спасилачку мисију и извлачење јахте.

субота, 24. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару