Читај ми!

Милијардер, његова ћерка, директор банке "Морган Стенли" – ко је све настрадао на луксузној јахти коју је преврнула пијавица

Изненадна пијавица код обале Сицилије потопила је суперјахту "Bayesian" предузетника и милијардера Мајка Линча, који се заједно са ћерком и још четворо људи води као нестао у инциденту. Некада „златни дечко“ британског технолошког сектора, Линч је више од десет година провео на судовима након продаје своје компаније за 11 милијарди долара. Његов партнер у том послу погинуо је у саобраћајној несрећи два дана пре потонућа јахте.

На суперјахти су се налазиле 22 особе, од којих је у судару јахте и мајке природе једна особа преминула, шест нестало, а 15 спасено. Међу несталима за којима трага италијанска обалска стража су и члан међународног одбора банке "Морган Стенли" Џонатан Блумер, као и адвокат једне од највећих правних фирми на свету "Клифорд Ченс", Крис Морвиљо.

Педесет шест метара дугачка луксузна јахта била је укотвљена близу луке Портичело када је на њу изненада налетела пијавица у понедељак у раним преподневним часовима.

Олуја је била толико јака да је поломила на пола 72 метра високи јарбол, због чега је јахта изгубила равнотежу и потонула.

У несрећи је погинуо кувар на броду, а обалска стража је извукла 15 људи, укључујући и Линчову супругу, као и једногодишњу девојчицу коју је спасила њена мајка.

Портпарол Линча, оснивача софтверске фирме "Аутономија" (Autonomy) која је постала једна од најуспешнијих британских технолошких компанија, одбио је да коментарише инцидент. Преживели са јахте кажу да је крстарење организовао Линч за своје колеге са посла.

Клетва британског Била Гејтса

Пре 20 година Мајк Линч је важио за "дечка који обећава" британског технолошког тржишта. Свој таленат и револуционарно истраживање на Универзитету Кембриџ искористио је да покрене "Аутономију", која је врло брзо постала највећа софтверска компанија у Британији.

Медији су га називали и британским Билом Гејтсом, али је протеклих десет година већи део свог времена провео у суду бранећи се против оптужби за превару у вези са продајом своје фирме америчком технолошком гиганту "Хјулит-Пакард" за 11 милијарди долара.

Судска агонија је коначно окончана у јуну када га је порота у Сан Франциску ослободила оптужби, након чега је пуштен из кућног притвора. Крстарење јахтом по Медитерану требало је да буде прослава ослобађања од оптужби.

Неколико сати након инцидента код обале Сицилије, медији су пренели вест о смрти Стивена Чемберлејна, који се заједно са Линчом на суду бранио од оптужби за превару.

Бившег потпредседника финансија у "Аутономији", Чемберлејна је у суботу ујутру док је трчао у Кембриџширу ударио аутомобил. Ројтерс је јавио да је пребачен у болницу и стављен на апарате за одржавање живота, али је његов адвокат касније саопштио да је преминуо од последица фаталне саобраћајне несреће.

Несталима дају мале шансе

Челник италијанске службе за цивилну заштиту Салво Кочина каже да се спасилачка акција и потрага за несталима наставља.

Страхује се, међутим, да су нестали остали заробљени у својим кабинама, а према писањима италијанских медија рониоци су наводно "видели тела како вире заглављена у бродским прозорима".

Портпарол службе Франческо Венуто рекао је Би-Би-Сију да верују да су тела несталих засигурно и даље у броду.

"Тражили смо читав дан са хеликоптерима и чамцима. Ништа нисмо пронашли. У овим временским условима до сада бисмо нешто открили", додао је Венуто.

уторак, 20. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару