Читај ми!

Бајден се повукао из председничке трке, подржао кандидатуру Камале Харис

Амерички председник Џозеф Бајден повукао се из кампање за реизбор на председничким изборима 5. новембра. Бајден је подржао кандидатуру актуелне потпредседнице Камале Харис. Бивши председник САД и кандидат Републиканске странке Доналд Трамп у првој реакцији рекао да ће "Камалу Харис победити лакше него што би Бајдена".

Бајден се повукао из председничке трке, подржао кандидатуру Камале Харис Бајден се повукао из председничке трке, подржао кандидатуру Камале Харис

"Верујем да је у најбољем интересу моје странке и земље да се повучем и да се фокусирам искључиво на испуњавање својих дужности председника до краја свог мандата", стоји у изјави Бајдена објављеној на мрежи Икс.

Бајден је додао да ће се током наредне недеље обратити нацији и детаљно образложити своју одлуку.

"Била ми је највећа част у животу да служим као ваш председник", написао је амерички председник.

Председник САД је недељама уназад покушавао да поврати поверење бирача док се суочавао са све већим притиском из редова своје Демократске странке и донатора да повуче кандидатуру.

На крају, Бајден је признао да не може да настави и објавио да се повлачи из трке.

Подрша Камали Харис

Џозеф Бајден је објавио да подржава потпредседницу Камалу Харис као свог наследника за демократску председничку номинацију.

"Моја прва одлука као страначког кандидата 2020. године била је да изаберем Камалу Харис за свог потпредседника. И то је била најбоља одлука коју сам донео. Данас желим да понудим пуну подршку да Камала буде кандидат наше странке ове године. Демократе – време је да се окупимо и победимо Трампа. Урадимо то", поручио је Трамп.

Потпредседница САД неће се експонирати у јавности све док се председник Бајден не обрати нацији, наводе извори блиски Камали Харис, преноси Си-Ен-Ен.

Они су уверени да ће је Демократска странка изабрати за кандидата пре националне конвенције, и да се неће појавити други озбиљни кандидати.

Камала Харис је потпредседница САД од 2021. године, и прва је жена на тој позицији у Америци.

Бил и Хилари Клинтон подржали Камалу Харис

Бивши председник САД Бил Клинтон и бивша државна секретарка Хилари Клинтон дали су подршку потпредседници САД Камали Харис као противкандидату републиканцу Доналду Трампу на председничким изборима у новембру.

"Част нам је што можемо да се придружимо председнику у подршци потпредседници Харис и учинићемо све што можемо да је подржимо", наводи се у заједничком саопштењу Клинтонових, преноси Си-Ен-Ен.

Трамп: Камалу Харис ћу лакше победити од Бајдена

У телефонској изјави за Си-Ен-Ен, неколико минута након што је председник САД Џозеф Бајден најавио излазак из изборне трке, бивши председник и кандидат Републиканске странке Доналд Трамп је рекао да је Бајден "најгори председник у историји земље".

Што се тиче кандидата демократа, Трамп је рекао да мисли да ће потпредседницу Камалу Харис лакше победити него што би Бајдена.

Трамп се огласио и на својој мрежи Truth social где је написао да "Џо Бајден није био способан да се кандидује за председника, а свакако није способан да служи".

"Много ћемо патити због његовог председњиковања, али ћемо врло брзо санирати штету коју је направио. Ућинимо Америку поново великом", написао је Трамп.

Обама: Бајден је патриота највишег реда

Бивши председник САД Барак Обама изразио је подршку председнику Џоу Бајдену након што је изашао из председничке трке описујући га као "патриоту највишег реда”.

"Знам да Џо никада није одустао од борбе", наводи се у саопштењу Барака Обаме,"Али знам да не би донео ову одлуку осим ако не верује да је то исправно за Америку. То је сведочанство љубави Џоа Бајдена према земљи - и историјски пример истинског јавног службеника који поново ставља интересе америчког народа испред својих".

"Али имам изузетно уверење да ће лидери наше странке успети да створе процес из којег ће се појавити изванредан кандидат. Верујем да ће визија Џоа Бајдена о великодушној, просперитетној и уједињеној Америци која пружа прилику свима бити у потпуности изложена на Демократској конвенцији у августу. И очекујем да је свако од нас спреман да пренесе ту поруку наде и напретка у новембру и даље", наводи се у саопштењу Обаме.

У тој изјави се, међутим, не помиње подршка потпредседници Камали Харис као новом кандидату демократа.

Шумер: Поново је своју земљу ставио на прво место

Лидер већине у Сенату Чак Шумер похвалио је председника Џоа Бајдена зато што је "своју странку и нашу будућност ставио на прво место".

"Џо Бајден, не само да је био сјајан председник и велики законодавни лидер, већ је заиста невероватно људско биће. Његова одлука, наравно, није била лака, али он је поново ставио своју земљу, своју странку и нашу будућност на прво место", рекао је Шумер.

Ово је први пут у последњих 56 година да је неки амерички председник одустао од реизбора.

Последњи је то учинио Линдон Џонсон, који је 1968. године одлучио да не тражи други мандат.

Међутим, за разлику од Бајдена, који је одлуку о повлачењу донео само неколико месеци уочи избора, Џонсон је ту одлуку донео много раније.

Председник Представничког дома позвао Бајдена да поднесе оставку

Председник Представничког дома америчког Конгреса, републиканац Мајк Џонсон позвао је америчког председника Џоа Бајдена да поднесе оставку.

"Ако Џо Бајден није способан да се кандидује за председника, није способан ни да служи као председник. Мора одмах да поднесе оставку јер 5. новембар не може доћи довољно брзо", навео је Џонсон у саопштењу.

Додао је да је камала Харис, као друга у командном ланцу, била саучесник "не само у уништавању америчког суверенитета, безбедности и просперитета, већ и у највећем политичком заташкавању у историји САД".

"Она је боље од било кога знала за његову неспособност да служи", нагласио је Џонсон.

Он је окарактерисао Демократску странку као "недемократску", наводећи да је Бајден својим одустајањем "поништио гласове више од 14 милиона Американаца који су га изабрали за кандидата демократа за председника".

Реакције из света

У првим реакцијама лидери из света поздрављају одлуку Бајдена. Председник израела Исак Херцог захвалио је Бајдену на његовом "пријатељству и постојаној подршци израелском народу" и описао га као "правог савезника јеврејског народа".

Премијер Пољске Доналд Туск написао је да је Бајден донео тешке одлуке "захваљујући којима су Пољска, Америка и свет безбеднији, а демократија јача".

"Знам да сте били вођени истим мотивима када сте објавили своју коначну одлуку. Вероватно најтежу", написао је Туск на Иксу.

Мајкл Мартин, министар спољних послова Ирске, рекао је да је вест примио "и са тугом и са дивљењем", описујући Бајдена као "пријатеља Ирске" у посту на Иксу.

недеља, 21. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару