Читај ми!

Екстремне врућине убијају сиромашне - хиљаде умрлих нико не пријављује

Широм света у сиромашним земљама и заједницама умире хиљаде људи од последица екстремних врућина, при чему се ти смртни случајеви често и не пријављују, упозорила је Фридерике Ото, експерткиња организације World Weather Attribution. Она је указала на то да су екстремно високе температуре "потајни убица који вреба економски најрањивије категорије људи” и апеловала да се овом проблему посвети већа пажња јавности и медија, преноси Гардијан.

Таласи врућине су најубитачнији тип временске непогоде, али не остављају за собом траг разарања и слике уништења. Они убијају сиромашне и усамљене људе у богатим земљама, као и сиромашне који морају да раде напољу у земљама у развоју, казала је експерткиња организације World Weather Attribution Фридерике Ото, која је такође предавач климатске науке на Институту Грантам при Империјал колеџу у Лондону.

Њено упозорење уследило је у тренутку док расте забринутост због скривеног данка који узима неравноправна изложеност становништва екстремним врућинама у зависности од - финансијског положаја. Генерални секретар УН Антонио Гутерес је прошлог месеца објавио позив на акцију поводом екстремних врућина, која је пре свега фокусирана на бригу за угрожене и заштиту радника изложених високим спољним температурама.

“Екстремна врућина све више угрожава економије, продубљује неједнакости, нарушава циљеве одрживог развоја и убија људе. Процењује се да годишње ектремно високе температуре убију готово пола милиона људи, што је око 30 пута више него тропски циклони”, истакао је Гутерес.

Његов апел уследио је након што су 21, 22. и 23. јула регистрована три узастопна дана са највишим температурама икада забележеним у свету. Kлиматолози су истовремено упозорили да су то вероватно највише температуре измерене на Земљи за око 120.000 година, што показују докази које пружају годови на дрвећу и кора леда.

Експерти указују да се врућина другачије доживљава и код куће, при чему је много опаснија за људе који живе у неусловим насељима, без клима уређаја. Истовремено, много су угроженији радници који су приморани да раде напољу од запослених који се налазе у климатизованим просторима.

Стручњаци указују да су међу угроженим и рањивим категоријама и мигранти, као и верници попут оних који иду на хаџилук. У јуну су десетине миграната из Судана умрле од врућине на илегалној граници са Египтом, навеле су хуманитарне групе.

То је само један од бројних сличних примера везаних за избеглице и азиланте. Много смртних случајева изазваних екстремним врућинама остаје незабележено, пошто у мање развијеним земљама власти често немају средстава да истражују појединачне смрти, што посебно важи за регионе у којима трају конфликти.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару