Читај ми!

Победа конзервативизма над друштвом утопије – зашто је Клодин Геј морала да оде са Харварда

Председница Универзитета Харвард Клодин Геј поднела је оставку након што се суочила са оптужбама за плагијат и критикама због њених коментара о антисемитизму у универзитетским кампусима. Иако су оптужбе за плагијат у докторској тези значајно утицале на одлуку да напусти најпрестижнији посао на Харварду, одлазак Клодин Геј више је од пуког академског скандала.

Клодин Геј се последњих недеља суочила са огромним притиском да се повуче са места председнице једног од најпрестижнијих универзитета у свету – Харварда.

У писму у којем је најавила оставку, Геј је рекла да је у "најбољем интересу" Универзитета да она оде.

Оставку Клодин Геј на место председнице Универзитета Харвард конзервативци славе као велику победу.

Иако су оптужбе за плагијат у докторској тези значајно утицале на одлуку да напусти најпрестижнији посао на Харварду, њен одлазак је више од пуког академског скандала.

Докторка Геј је упала у унакрсну ватру у децембру, када је учествовала на конгресном панелу о појави антисемитизма у кампусима колеџа. Њени неубедљиви одговори о томе како се борити са позивима на геноцид над Јеврејима изазвали су бес конзервативаца, који јој ионако нису били наклоњени.

За десничарске критичаре, Афроамериканка Клодин Геј представља све оно што мрзе у савременом америчком високом образовању, за које сматрају да доминира левичарска идеологија која ставља већи нагласак на етничку и родну разноликост него на академску строгост.

"Било је то мало прикривено вежбање у погледу расе и пола када су изабрали Клодин Геј", написао је републикански председнички кандидат Вивек Рамасвами, дипломац Харварда, на друштвеним мрежама након што је објавила да је поднела оставку.

Колумниста Њујорк тајмса Брет Стивенс, примећујући релативно слаб академски досије 53-годишње др Геј који не укључује ниједну објављену књигу и свега 11 чланака у часописима, осудио је оно што је назвао "моделом социјалне правде високог образовања".

Написао је и да "интелектуална трулеж" у америчком високом образовању "неће престати да се шири све док се универзитети не врате идеји да је њихова централна сврха да идентификују, негују и ослободе најбоље умове, а не да праве друштвене утопије“.

Оптужбе о плагијату које су довеле до оставке Клодин Геј изнео је десничарски активиста Кристофер Руфо. Након тога Њујорк пост и Вашингтон фри бикон су у понедељак објавили детаље нове анонимне жалбе поднете Харварду у којој су наведени докази о наводном плагијату у раду др Геј.

У писму оставке Клодин Геј је рекла да је била "изложена нападима и претњама подстакнутим расним анимозитетом", додајући да је последњих неколико недеља јасно дала до знања да се мора учинити више на "борби са пристрасношћу и мржњом у свим њеним облицима".

Тренутна контроверза на Харварду достигла је кулминацију оставком Клодин Геј, али ће се напори да се поткопају и на крају потисну институције високог образовања којима доминирају либерали наставити. На Флориди, гувернер Рон Десантис – актуелни републикански председнички кандидат – заменио је руководство Новог колеџа Флориде, укинуо његове програме разноликости и инклузије, отпустио чланове факултета и поставио десничарске активисте, укључујући поменутог Кристофера Руфа, у одборе његових повереника.

Свргавање председнице једног од најпрестижнијих универзитета у САД представља значајну победу за конзервативну струју у тој земљи, и дугорочно би могло да утиче на многа питања око којих очигледно и даље не постоји консензус као што су расна питања или право жена на абортус.

недеља, 23. јун 2024.
28° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару