Читај ми!

Климатски активисти "Последње генерације" поново блокирали више немачких аеродрома

Климатски активисти "Последње генерације" јутрос су значајно омели ваздушни саобраћај у Немачкој. На аеродромима Келн/Бон, Берлин и Нирнберг летови су привремено били обустављени.

Према подацима покрета "Последња генерација", по двоје активиста продрло је на земљиште аеродрома Берлин-Бранденбург, Штутгарт, Нирнберг и Келн-Бон. Наводе да се ради о "мирном отпору", а уљези су се залепили за стазе које авионе повезују са пистом за полетање и слетање.

Портпарол аеродрома Келн/Бон потврдио је да је неколико особа ушло у "маневарски простор аеродрома". Савезна полиција саопштила је да је реч о три особе.

Према полицијским информацијама, пре тога је пресечена ограда. Након привремене обуставе летова, саобраћај је сада поново успостављен.

Погођени су аеродроми у читавој Немачкој

И на берлинском аеродрому авиони поново могу да полећу и слећу, како је известио јавни сервис рбб. Демонстранти су приведени у полицијску станицу. Њима прети пријава због нарушавања поседа, оштећења имовине и опасног ометања ваздушног саобраћаја.

И у Нирнбергу је ваздушни саобраћај поново успостављен. Непосредно након седам часова први авион је поново могао да полети, након што је саобраћај био прекинут око сат времена, саопштио је аеродром. Према информацијама, отказано је осам летова.

Последњих месеци је било више оваквих протеста на немачким аеродромима, укључујући аеродроме у Дортмунду, Лајпцигу/Халеу и Франкфурту.

Најавили крај протеста, али само на улицама

"Последња генерација" је јавила да су протести били усмерени против коришћења фосилних горива. Група захтева прелазак с фосилних на обновљиве изворе енергије до 2030. године. Тражи и да савезна влада изради и потпише правно обавезујући међународни споразум који би то регулисао.

Почетком године, "Последња генерација" је најавила да ће убудуће одустати од акција лепљења демонстраната за улични асфалт. То обично изводе тако што намажу дланове супер-лепком и приљубе их за асфалт у седећем положају. Аеродроме нису експлицитно помињали. Група је нагласила да ће се више фокусирати на отпор против фосилних горива.

Реакција владе: пооштравање закона

Због протеста на аеродромима, савезна влада планира пооштравање Закона о безбедности у ваздушном саобраћају.

Према наводима Министарства унутрашњих послова, суштина планиране реформе је увођење нове одредбе која предвиђа кажњавање неовлашћеног продирања у маневарски простор аеродрома, укључујући и писте за полетање и слетање, уколико тиме буде угрожена безбедност цивилног ваздушног саобраћаја.

За пресецање ограде и блокирање аеродромске писте, требало би да буде предвиђена казна затвора до две године или новчана казна. И сам покушај ће такође бити кажњив. До сада је у оваквим случајевима била изрицана само новчана казна. Бундестаг још треба да одобри пооштрене прописе .

четвртак, 15. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару