Читај ми!

Јапански премијер Кишида објавио да се повлачи

Премијер Јапана Фумио Кишида изјавио је да се неће кандидовати за шефа владајуће Либерално-демократске партије на следећим партијским изборима заказаним за септембар.

Након готово пуне три године на челу државе, јапански премијер Фумио Кишида најавио повлачење с функције.

С обзиром на то да вођа владајуће партије обично буде у парламенту изгласан за премијера државе, то практично значи да Кишида сигурно неће остварити нови премијерски мандат, односно да ће напустити функцију председника владе (чак и ако буду расписани општи избори и његова странка поново победи на њима).

Шездесетседмогодишњи политичар на функцију премијера је ступио у октобру 2021. године, а пре тога је, између осталог, пет година био министар иностраних послова.

Основни разлог за одустајање од нове кандидатуре за шефа партије и премијера је изузетно ниска подршка од свега око 15 одсто коју, судећи по истраживањима јавног мњења, има у гласачком телу.

Узроци незадовољства бирача су пре свега сада већ трајна инфлација и нестабилност, односно губитак вредности домаће валуте јена.

Томе треба додати и огорчење јавности због скандала у којем су посланици владајуће партије прикривали своје приходе од донација и на тај начин избегавали опорезивање и правила у вези са финансирањем странака – утисак доброг дела јапанске јавности је да, мада је Кишида уложио напоре за искорењивање тог сегмента корупције, он није успео да суштински промени карактер своје партије.

Ово нарочито у светлу недавног хапшења једне од посланица из његове ЛДП, која је лажно пријавила постојање секретарице и новац који јој је држава уплаћивала за плату те фиктивне запослене користила за своје политичке активности.

Премијер који је променио деценијску политику у вези са одбраном

"Партијски избори треба да покажу да се ЛДП променила. Први корак који може да на разумљив начин покаже да се ЛДП мења је да се ја повучем", рекао је Кишида на ванредној конференцији за штампу у Токију у среду и додао да се неће кандидовати за лидера странке на предстојећим изборима у септембру.

Кишида је поред поменутих финансијских скандала, као нерешено питање које је умањило углед његове странке у народу, навео и њен однос према религијској групи корејског порекла "Унификациона црква", која је озлоглашена због финансијске експлоатације јапанских верника, а чији су припадници помагали кандидате ЛДП-а током изборних кампања.

"Уопште немам никакве резерве према томе да као глава странке преузмем одговорност за тешке преступе које су направили посланици из њених редова", рекао је Кишида и тренутак свог повлачења образложио потребом за снажном и отвореном дебатом и партијском реформом уочи избора за шефа странке следећег месеца.

Кишида ће у међународним односима остати упамћен по одлуци да удвостручи јапански војни буџет, по бројним споразумима са САД и њеним савезницима којима је унапређена и учвршћена војна сарадња (трилатерални споразум САД – Јапан – Јужна Кореја и билатерални уговори о одбрани са Великом Британијом, Аустралијом и Филипинима), као и по брзом увођењу санкција против Русије по отпочињању сукоба у Украјини.

Одлуком Кишидиног кабинета да се издвајања за одбрану удвоструче подизањем на два посто БДП-а, напуштена је вишедеценијска послератна пракса Земље излазећег сунца да трошкове за војску држи на нивоу од око једног процента БДП-а.

четвртак, 15. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару