Читај ми!

На путовање по Италији понесите воду и сендвич - пауза на аутогрилу може коштати више од бензина

У Италију крените на пут као некад, са залихама воде и хране. Понесите све са собом да не бисте били непријатно изненађени на аутогриловима. Пауза на њима вас може коштати и више од бензина који често прелази и два евра за литар.

На путовање по Италији понесите воду и сендвич  - пауза на аутогрилу може коштати више од бензина На путовање по Италији понесите воду и сендвич - пауза на аутогрилу може коштати више од бензина

Цене у чувеним италијанским аутогриловима - местима на којима дуж ауто-путева можете да станете не бисте ли сипали бензин, купили неко освежење или сендвич и кафу, одувек су били много скупљи у односу на самопослуге или продавнице у градовима, али ове године је дошло до поскупљења за чак 75 одсто.

Наиме, за литар воде у аутогрилу плаћа се колико и за два паковања воде од по шест флаша, у обичним самопослугама, док један сендвич кошта и до осам евра.

Из тог разлога, уколико крећете колима на летовање у ту земљу, понесите све залихе са собом да не бисте били непријатно изненађени.

Све скупо, шта је најскупље

"Altroconsumo", италијанска организација за заштиту потрошача, направила је истраживање у које су укључена 22 аутогрила између Рима, Милана, Напуља и Венеције.

Највише цене су оне за сендвиче који достижу и осам евра док у баровима и кафићима такви исти сендвичи коштају око 4,20 евра што значи да се ради о поскупљењу од 70 одсто.

Капучино је поскупео за 12 одсто, а кроасан за 26 одсто, што значи да на аутопуту просечно коштају око 1,84 евра и 1,72 евра. Обичан еспресо кошта око 1,35 евра.

Пића у конзервама попут "кока-коле" достижу осам евра за литар, газирано пиће са укусом наранџе седам евра за литар, док енергетска пића за литар достижу и цену од 16 евра.

Међу најскупљим намирницама је сладолед, онај на штапићу са укусом чоколаде кошта више од три евра док за неке достиже и 50 евра за килограм.

Уколико више волите слано, чипс кошта око 23 евра за килограм или чак и до 50 евра за килограм они у мањим форматима.

Ни са водом није бољи случај, наиме флаша од пола литре кошта 3,16 евра док у супермаркету иста таква флаша кошта 67 центи. То провидно злато, како га многи називају јесте нешто што спада у основне потрепштине и лекари га саветују не само лети када је потребно пити више литара не бисмо ли успели да одолимо великим врућинама, тако да је његова цена у аутогриловима апсурдна.

Наиме у било ком другом супермеркату у Италији обична или газирана флаширана вода кошта око 89 центи за литар или чак 75 центи ако је на снижењу док на аутопутевима дакле може достићи и цене попут 3,46 где се продаје само најскупља вода док она која кошта мање као да не постоји.

Шта је најбоља рачуница

Уколико направите рачуницу, за једну флашу воде на аутопуту у појединим супермаркетима бисте могли да купите три флаше ако не и 12 тј. два паковања воде од по шест флаша.

И ако цене слатког чаја у флаши од 40 цл коштају скоро четири евра, капучино и два, бриош понегде скоро три евра а сендвичи седам, они нису од примарног значаја за наше функционисање док вода јесте па их је и немогуће поредити.

Из тог разлога гледајте да сендвиче направите код куће а и да купите доста воде, јер вас пауза на италијанским аутогриловима може коштати и више од бензина који често прелази и два евра за литар.

субота, 10. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару