Читај ми!

Незапамћена суша на Сицилији - сточари убијају животиње због несташице хране и воде

Сицилија се већ месецима бори са незапамћеном сушом. У последњих 20 година, ова година је са најмање падавина. Влада Италије је издвојила 20 милиона евра за помоћ погођеном региону. Највише је погођена пољопривреда, посебно сточари. Због несташице хране и воде, многи су принуђени да убијају стоку.

Услед изузетно ретких падавина у последњих годину и по дана, велики део сицилијанске популације, око два, од укупно пет милиона становника, подвргнут је рационализацији воде за пиће. Ситуација је посебно тешка на западном и јужном делу острва, а од 29 вештачких језера шест је потпуно пресушило.

Из тог разлога у многим општинама грађани добијају воду сваки други дан или се снабдевају из цистерни. Последице тога су велика штета у пољопривреди, док су у неким областима сточари принуђени и да убијају стоку за коју немају ни воду ни храну.

Енио Бонфанати из Калтанисете истиче да је ситуација ове године катастрофална и да заиста мора да користи такав термин.

"Овде иначе узгајамо плави патлиџан, парадајз, паприке, а ове године - као што видите - нема ничега јер немамо воде. Оно мало воде што имамо чувамо за биљке које највише пате, пшеницу смо сву изгубили", жали се други пољопривредник.

У фебруару је гувернер Сицилије, Ренато Скифани прогласио статус природне непогоде, а влада Италије је у мају прогласила ванредно стање, јер је ово једна од најтежих суша која је погодила ово острво у последњих педесет година.

Стока без хране и воде

Ових дана је и Министарство пољопривреде Италије прогласило у читавој Сицилији стање екстремних временских услова док регион тражи и посебан декрет који би се односио на континуирано смањење водених ресурса у вештачким језерима што доводи до недостатка воде за наводњавање.

Процењује се да ће ове године, у односу на прошлу, пољопривредна и сточарска производња бити преполовљене.

"На Сицилији се одвија једна трагична ситуација као никада у последњих 20 година - сви пољопривредни сектори су страшно угрожени, почевши од саме стоке коју морамо да убијамо, јер немају шта да једу и пију", упозорава Франческо Кукуруло, председник Колдирети.

Ванредно и на Калабрији и Сардинији

Наредних дана прогноза времена предвиђа изузетно високе температуре без падавина те је ванредно стање због суше проглашено и у региону Калабрија док се исто спрема да учини и Сардинија.

Национална лига задруга јужних региона познатија као "Легакоп", која је најстарије и главно удружење за заштиту и заступање италијанских задруга, говори о драматичној ситуацији на тим територијама које су до сада изгубиле четири милијарде евра као и 33. 000 радних места само у првом тромесечју ове године изазване сушом која и даље траје.

петак, 02. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару