Преминула трећа жртва напада ножем у Саутпорту

Трећа девојчица је подлегла повредама, задобијеним у јучерашњем нападу ножем на учеснице локалног такмичења у плесу у велшком обалском граду Саутпорту.

Деветогодишњакиња је преминула рано јутрос, док су две девојчице, узраста шест и седам година, подлегле повредама непосредно после нападаПеторо деце и две одрсле особе су и даље у критичном стању.

Мотив и идентитет вишеструког убице подстичу спекулације

Вишеструки убица је седамнаестогодишњак, рођен у велшком главном граду Кардифу, чије име британски медији не објављују, јер је за то потребна посебна дозвола суда када је реч о малолетним особама.

Друштвене мреже јуче су спекулисале да је нападач илегални имигрант, који је прошлог месеца у чамцу прешао Ламанш.

Би-Би-Си као извор тих нетачних гласина наводи један амерички Интернет портал.

О нападачу се зна само да су му родитељи из Руанде и да се у Саутпорт преселио пре једанаест година.

Мотив напада на учеснице такмичења у плесу, које се одигравало око километар и по од центра велшког лучног града, није познат.

Објављено је да је нападач био на листи особа од интереса британске обавештајне службе МИ6.

Међутим, извештаче збуњује чињеница да МИ5 није имао нападача на сличној листи, мада је та обавештајна служба задужена за борбу против тероризма и контра-обавештајан рад у самом Уједињеном Краљевству.

То само доприноси спекулацијама да је реч о илегалном имигранту, који је на друштвеним мрежама именован као Али Ал-Шакати.

Само место вишеструког напада ножем посетила је јуче и лабуристичка министарка унутрашњих послова Ивет Купер, која је положила венац испред центра где је радила летња школа плеса.

Министарка Купер треба да о детаљима напада извести посланике доњег дома парламента.

Британска епидемија напада ножевима

Талас напада, почињених ножевима у Британији, не јењава и најновије вишеструко убиство само ће извршити додатан притисак на Стармерову владу да почне да сузбија ту врсту злочина.

Напади ножевима су ендемски у сиромашним четвртима, махом општина у којима су лабуристи деценијама на власти, те Стармеров тим неће са лакоћом моћи да за ситуацију окриви своје претходнике из редова конзервативаца.

Ножеве, који више подсећају на мачете, него на класична сечива из кухињског прибора, најчешће користе банде малолетника, поготово зато што је куповина ватреног оружја у Британији забрањена, осим под изузетним условима.

До изузетно опасних сечива долази се лако, а банде их се са лакоћом ратосиљају после сваког напада.

Храброст инструкторске плеса

Медији, грађани Саутпорта, али и шира јавност у Британији хвали „храброст“ организаторке такмичења у плесу, инструкторку јоге Лин Лукас.

Није познато да ли је она једна од двоје одраслих жртава напада, која је у критичном стању.

Локалне радње и пабови затворени су због „поштовања према жртвама“.

Пошто је такмичење названо по поп звезди Тејлор Свифт, њени обожаваоци су за последња двадесет четири сата сакупили двадесет осам хиљада фунти за жртве напада.

Сама певачица издала је саопштење у којем истиче да је у шоку и "да ужас непрекидно струју кроз њено тело“ откако је чула за напад у Саутпорту.

"То су била дечица на часу плеса. Немам речи којима бих изразила саучешће њиховим породицама“, наглашава Свифт у саопштењу.

 

 

уторак, 30. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару