Читај ми!

Председнички избори у Венецуели – и Мадуро и опозиција прогласили победу

Досадашњи председник Венецуеле Николас Мадуро победио је на председничким изборима одржаним у недељу, пошто је освојио 51,2 одсто гласова, док је опозициони кандидат Едмунд Гонзалес Урутиа освојио 44,2 одсто, саопштило је Национално изборно веће Венецуеле на основу пребројаних гласачких листића са 80 одсто бирачких места. Међутим, опозиција тврди да је Гонзалес освојио 70 одсто гласова.

Шеф Националног изборног већа Елвис Аморосо рекао је да је Николас Мадуро на јучерашњим председнички изборима освојио 51,2 одсто гласова, победивши свог противника Едмунда Гонзалеса, који је освојио 44,2 одсто, преноси Скај њуз.

Председник Венецуеле Николас Мадуро, поручио је да је његов реизбор тријумф мира и стабилности.

Он је такође поновио своју тврдњу из предизборне кампање да је изборни систем Венецуеле транспарентан, преноси Ројтерс.

Опозиција: Гонзалес освојио 70 одсто гласова на изборима

Представници опозиције изјавили су да подаци које су прикупили од својих представника на изборима у 30 одсто бирачких центара показују да је Едмунд Гонзалес победио Николаса Мадура.

Лидерка опозиције у Венецуели Марија Корина Мачадо тврди да је опозициони кандидат Едмундо Гонзалес освојио 70 одсто гласова на председничким изборима у тој земљи.

"Резултати се не могу сакрити. Земља је мирно изабрала промену", написао је Гонзалес на Иксу пре објављивања резултата изборне комисије, преноси Скај њуз.

Блинкен позвао Венецуелу да објави детаљне резултате избора

Амерички државни секретар Ентони Блинкен позвао је изборне власти Венецуеле да објаве детаљну табелу са резултатима гласања на јучерашњим председничким изборима како би се обезбедила, према његовим речима, "транспарентност и одговорност".

Блинкен је додао да је од "виталног значаја" по завршетку гласања да се сваки глас преброји поштено и транспарентно, преноси Ројтерс.

"Сједињене Америчке Државе честитају народу Венецуеле на њиховом учешћу на председничким изборима 28. јула упркос значајним изазовима и дубокој забринутости у вези са процесом“, навео је Блинкен у саопштењу.

Ко је Николас Мадуро

Николас Мадуро, бивши возач аутобуса и министар спољних послова, наследник је Уга Чавеса, популарног социјалисте који је, када је оболео од рака, изабрао Мадура да буде привремени председник након његове смрти. 

Функцију привременог председника Мадуро је преузео у марту 2013, а следећег месеца је тесно победио на председничким изборима после смрти свог ментора.   

Мадуро је поново изабран за председника 2018. године, на изборима који се сматрају намештеним, наводи АП.

Његова влада је тада забранила учешће најпопуларнијим опозиционим партијама и политичарима у Венецуели, а због недостатка једнаких услова, опозиција је позвала бираче да бојкотују изборе. 

Мадуро, кога подржава 13 партија, обећао је да ће гарантовати мир и економски раст који ће учинити Венецуелу мање зависном од прихода од нафте.

понедељак, 29. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару