Читај ми!

Немачка: После 45 година рада, пензија мања од 1.200 евра

У Немачкој је просечна пензија 10 одсто нижа него у ЕУ. А упркос 45 година стажа, више од милион људи прима пензију мању од 1.200 евра! У Аустрији је просечна пензија чак 800 евра виша него у Немачкој.

Од укупно 5,4 милиона пензионера у Немачкој са најмање 45 година стажа, њих отприлике 1,08 милиона је крајем прошле године добијало је пензију мању од 1.200 евра. За немачке прилике прилично ниска свота са којом се једва могу покрити трошкови живота. За поређење: просечна бруто плата у Немачкој је у априлу прошле године износила 4.323 евра.

Подаци о износу пензија су наведени у одговору савезне владе на упит посланице у Бундестагу Саре Вагенкнехт, шефице странке Савез Сара Вагенкнехт (BSW).

Ниже пензије у источној Немачкој

У источним немачким покрајинама је знатно већи број особа са дугим стажом и ниским пензијама него на западу. Тако на пример у Бранденбургу отприлике 71.000 људи после 45 година стажа прима пензију мању од 1.200 евра, док 212.000 ових пензионера са најдужим стажем има вишу пензију. У Тирингији је 74.000 са нижом и 189.000 са вишом пензијом.

Вагенкнехт је такође питала за просечну пензију после најмање 45 година стажа. Одговор: у целој Немачкој је то просечно 1.604 евра.

Али, и ту постоје значајне разлике: док је на западу тај просек 1.663 евра, на истоку је само 1.471 евро.

Ситуација изгледа другачије када се посматрају просечне пензије генерално: на истоку су оне више него на западу - јер су многи тамо радили дуже, посебно жене.

"Политички скандал"

"Просечна пензија од 1.604 евра после најмање 45 година рада - то показује колико је немачки пензијски систем слаб", рекла је Вагенкнехт у изјави немачкој новинској агенцији дпа. "А то што сваки пети пензионер после 45 година рада прима мање од 1.200 евра пензије је политички скандал", додала је.

Предстојећа изборна кампања за Бундестаг ће, по њеном очекивању, бити и референдум о законској пензији. "Немачки грађани не би требало да трпе тако ниске пензије, које су уз то високо опорезоване".

Зашто су пензије ниске?

Ниске пензије имају више узрока. С једне стране, многи самостално запослени, државни службеници или домаћице такође примају законску старосну пензију ако су током живота барем пет година уплаћивали доприносе у пензијски фонд – објашњава Савезни институт за истраживање становништва.

Због кратког трајања уплата долази до ниских пензија.

Код многих жена у западној Немачкој пензију смањују дуже паузе у раду, више рада на пола радног времена и ниже плате.

Савезно министарство рада наглашава у свом одговору Сари Вагенкнехт да се из висине пензије не може закључити висина укупног прихода. Многе старије особе имају додатне приходе.

Министарство се такође позива на кућни контекст - дакле, случајеве где већина жена има ниску пензију, али задовољавајућу укупну ситуацију јер су пензије супружника натпросечно високе, а често постоји и значајан износ власништва, на пример некретнина.

Аустрија као узор?

У поређењу са просеком ЕУ, ниво пензија у Немачкој је око десет посто нижи.

Вагенкнехт тражи да се Немачка угледа на суседну земљу: Аустрију. Тамо је просечна пензија за оне са дугим стажом 800 евра виша него у Немачкој.

"Оно што је могуће тамо, мора бити могуће и код нас", рекла је Вагенкнехт. "Потребне су нам веће пензије по узору на Аустрију и ограничење опорезивања пензија".

Шта се примећује при поређењу пензија у Немачкој и Аустрији? Заиста се знатно раније иде у пензију, а и пензије су знатно веће. Као главни разлог за то пензијска реформа пре око 20 година:

У Аустрији скоро сви запослени уплаћују у законски пензијски фонд, укључујући државне службенике, што у Немачкој није случај.

Допринос државног буџета за пензионе фондове и стопе доприноса од плата су виши него у Немачкој, и то значајно.

Када се ради о доприносиам од плата, у Аустрији послодавац плаћа више од запосленог, подела није равномерна као у Немачкој.

Пензију у Аустрији можете добити тек након 15 година стажа, а не као у Немачкој, већ после пет година .

среда, 24. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару