Читај ми!

Даутовић: Приметан скок ентузијазма код демократа после Бајденовог повлачења

Номинација актуелне потпредседнице САД Камале Харис за кандидата Демократске странке пред изборе 5. новембра готово је извесна, сматра Мирко Даутовић. После повлачења Џозефа Бајдена из трке за реизбор приметан је скок ентузијазма код демократа, каже за РТС спољнополитички коментатор Мирко Даутовић.

Од повлачења Џозефа Бајдена и његове подршке Камали Харис, за 24 сата демократска кампања је инкасирала рекордне донације, а анкете показују да је осигурала већину делегата за Националну конвенцију следећег месеца у Чикагу, где би требало да буде и формално изабрана.

"Можда ће се појавити неко ко мисли да може да је изазове, али не мислим да неко има веће шансе. Од када се Бајден повукао, види се значајан скок ентузијазма код демократа", каже за РТС спољнополитички коментатор Мирко Даутовић.

Како каже, Трамп и даље има предност у анкетама због чега ће се водити велика кампања за неодлучне државе и гласаче.

"Веома је важно ко ће бити кандидат за потпредседника. У Америци су врло важне демографске поделе, да ли бирате мушкарца или жену, Хиспаноамриканца, Афроамериканца или белог протестанта. Верујем да ће се Камала Харис определити управо за некога ко ће моћи да привуче гласове белих гласача", рекао је Даутовић.

Када је реч о заоставштини сада већ одлазећег председника САД Џозефа Бајдена, Даутовић каже да је он пуно урадио на повећању социјалних давања за Американце, али да је оно по чему ће му се судити свакако повлачење из Авганистана, неспречавање масакра у Гази и рат у Украјини.

Иако се Доналд Трамп оградио од контроверзног програма 2025, Даутовић каже да је реч о изузетно реакционарном програму који између осталог садржи забрану абортуса, отпуштање државних службеника и низ крајње конзервативних предлога.

"Међутим, ако би Трамп био изабран, људи око њега ће контролисати администрацију, а они су дубоко реакционарни", сматра Даутовић.

Када је реч о односу САД према Израелу, Даутовић каже да не види да ће им Америка укинути помоћ, а да је Нетанјаху тога свестан.

"Влада Бенјамина Нетанјахуа није угрожена, тим пре што Кнесет одлази на летњи одмор и састаје се најраније 28. октобра, што је само недељак дана пред изборе у САД", објашњава Даутовић.

Ни одлука Међународног суда правде о незаконитом насељавању палестинских територија Нетанјахуову владу не занима, и већ ју је одбацила, а насељавање палестинских територија биће настављено, закључио је Мирко Даутовић.

уторак, 23. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару