Читај ми!

Амерички медији: Бајден се повлачи из изборне трке

Више америчких медија објавило је, позивајући се на неименоване изворе, да би председник САД Џозеф Бајден могао да се повуче из изборне трке, а у међувремену га је још демократских конгресмена позвало да то учини.

Амерички медији: Бајден се повлачи из изборне трке Амерички медији: Бајден се повлачи из изборне трке

Док Трампова предизборна офанзива добија све већи замах после атентата на бившег председника САД, све су јачи притисци на актуелног председника Џозефа Бајдена да се повуче из председничке трке посебно после погоршања његовог здравственог стања и информације да је позитиван на ковид 19

Бајден се повлачи за викенд?

Тако, амерички медији већ дају и рокове, позивајући се на неименоване изворе, да би председник САД Џозеф Бајден могао да се повуче из изборне трке, већ овог викенда. У међувремену га је још демократских конгресмена позвало да то учини.

Неименовани званичници рекли су да се Бајден, упркос тврдњама да остаје у трци за нови мандат у Белој кући, приватно помирио са све већим притиском, лошим анкетама и питањима у вези са његовим годинама и способностима, што онемогућава наставак његове кампање, пише амерички портал Аксиос.

"Највиши лидери његове странке, његови пријатељи и кључни донатори верују да он не може да победи, не може да промени перцепцију јавности о свом узрасту и оштроумности и не може да оствари конгресне већине", навели су извори.

Председнику је речено да би, уколико се не повуче, бивши председник Трамп могао да победи убедљиво и да у новембру избрише Бајденово наслеђе, као и наде демократа.

Из Бајденове кампање демантују

Њујорк тајмс наводи, позивајући се на више неименованих саговорника блиских Бајдену, да је председник САД почео да прихвата идеју да можда неће моћи да освоји још један мандат на изборима 5. новембра и да би се могао повући. Из Бајденове кампање тај извештај је оштро демантован, преноси Ројтерс.

"Извештај Њујорк тајмса је апсолутно погрешан", рекао је копредседавајући Бајденове кампање Седрик Ричмонд за MSNBC, истичући да је "председник рекао да ће се кандидовати и то је крај приче".

Вашингтон пост је објавио да је бивша председница Представничког дома Конгреса Ненси Пелоси уверена да би Бајдена ускоро могли да убеде да се повуче из изборне трке.

Пелоси је рекла демократским конгресменима да је Бајден близу одустајања, наводи Ројтерс.

Питање времена кад ће бити саопштено

Бајден озбиљно схвата позиве да се повуче као демократски председнички кандидат и више демократских представника сматра да је само питање времена кад ће отићи, објавила је агенција Ројтерс позивајући се на изворе упознате с тим питањем.

"Стварно се преиспитује, знам то поуздано", рекао је један од извора који је желео да остане анониман. "Врло озбиљно размишља о томе", каже тај Ројтерсов извор.

Како наводи агенција, заступник демократа у Представничком дому Конгреса Џејми Рескин апеловао је у јулу на Бајдена да размотри окончање кампање за реизбор, али га није директно позвао да то учини.

Притисци све жешћи: Није срамота повући се на време

"Није срамота поклонити се заслужено пред публиком преплављеном уважавањем", написао је Рескин у писму од 6. јула, у које је Ројтерс имао увид. Демократски сенатор из Монтане Џон Тестер позвао је јуче Бајдена да се не кандидује поново.

"Сарађивао сам с председником Бајденом када је Монтана постала снажнија и никада се нисам плашио да му се супротставим када није у праву", навео је Тестер у саопштењу.

Он је написао да цени Бајденову посвећеност "служењу јавности и земљи", али да верује да "председник Бајден не би требало да тражи реизбор".

Кандидатуру Бајдена за нови мандат у Белој кући у четвртак су додатно довели у питање извештаји да су демократски лидери, иза затворених врата, вршили притисак на њега да оконча кампању.

Лидери већине у Сенату и мањине у Представничком дому, Чак Шумер и Хаким Џефрис, као и Пелоси, протеклих дана су - директно у разговору са Бајденом - изразили дубоку забринутост не само да ће актуелни председник изгубити на изборима 5. новембра, већ и да ће странка због њега изгубити сваку шансу да освоји већину у Представничком дому, према извештају више америчких медија.

Асошиејтед прес је, позивајући се на анонимне изворе који су упознати са приватним разговорима, објавио да је и бивши председник Барак Обама у приватним разговорима пренео да је забринут због Бајденове кандидатуре.

Џозеф Бајден (81) је досад неколико пута одбио јавне позиве 20 демократа у Конгресу да изађе из трке, после лошег наступа на дебати са Трампом 27. јуна, тврдећи да га само "Господ Бог" може позвати да се повуче.

Проблеми демократског кандидата додатно су се погоршали након позитивног теста на ковид 19 током предизборне посете Невади. То је Бајдена приморало да се врати у Делавер и да ради у изолацији.

петак, 19. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару