Читај ми!

Француска после избора – од разочарања до славља, како до владе без јасне парламентарне већине

Други круг парламентарних избора у Француској је, по оценама аналитичара, био својеврстан референдум о власти у рукама крајње деснице. Француски бирачи су, како показују резултати избора, гласали – против. Највише гласова освојила је коалиција левице „Нови народни фронт", на другом месту је коалиција "Заједно" председника Макрона. Упркос најбољем резултату у првом кругу, крање десно Национално окупљање је тек на трећем месту. У парламенту без апсолутне већине, разговори о новој влади могли би да потрају.

У седишту Националног окупљања све је било спремно за велико славље. Али резултати су донели неверицу и разочарање. Први пут крајња десница је била на корак од власти, али је завршила на трећем месту са око 150 од потребних 289 мандата. Изненађење вечери је друго место и око 170 мандата за коалцију председника Макрона. Релативни победник избора је шаролика коалиција умерене и крајње левице из које су се чули први захтеви.

"Председник Макрон мора да позове Нови народни фронт да води владу. Не желимо преговоре са његовом владом јер смо се против те политике борили седам година. Већ од овог лета можемо да предузмемо одређене мере: смањимо границу за одлазак у пензију на 64 године, замрзавање цена, повећање минималне зараде", поручио је лидер „Непокорене Француске“ Жан Лик Меланшон.

Иако испод очекиваног, резултат Националног окупљања је најбољи икада постигнут. Марин Ле Пен каже да је победа само одложена.

"Француска ће бити потпуно блокирана са три политичке групе са мање-више истим утицајем у Националном парламенту. Изгубићемо још једну годину због нерегулисане миграције, смањиће се куповна моћ грађана и безбедност у земљи. Ми смо једина уједињена група у Скупштини", прокоментарисала је изборе Ле Пенова.

Премијер Габријел Атал понудио је оставку, али је председник Макрон затражио да остане на дужности до формирања нове већине.

"Од почетка кампање упозоравао сам на ризик да већину добију леви или десни екстреми, а да умерене партије између њих нестану. То се није догодило", рекао је по сопштавању резултата Атал.

Земља која нема традицију прављења широких коалиција

Осећања Француза су помешана: од разочарања до славља и олакшања за оне који нису желели владу крање деснице.

Неформални савез Макронове коалиције и левице као и рекордна излазност у другом кругу допринели су неуспеху деснице.

Аналитичари кажу да други круг више није био референдум о председнику Макрону, већ о власти у рукама крање деснице. Али, главно питање данас је – како до владе у подељеном парламенту без већине и земљи која нема традицију прављења широких коалиција.

"Питање за председника Републике је да ли ће подржати коалицију која би обухватила део левичарског Новог народног фронта и Макронову коалицију заједно. Да ли би таква коалиција са премијером из Новог народног фронта могла да обезбеди већину или ће бити потребни неки други модели", каже Флорент Парментије са Факултета политичких наука у Паризу.

Француски избори, описивани као историјски, пажљиво су праћени у остатку Европе. Немачки канцелар Шолц и пољски премијер Туск поздрављају резултат и надају се брзом формирању већине.

уторак, 09. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару