Читај ми!

Си и Орбан у Пекингу се заложили за мир у Украјини, мађарски премијер отпутовао у Вашингтон

Мађарска веома цени мировну иницијативу Кине у вези са сукобом у Украјини, истакао је мађарски премијер Виктор Орбан Орбан у разговору са кинеским председником Си Ђинпингом током своје ненајављене посете Пекингу. Орбан на друштвеним мрежама, са снимком авиона који полеће, објавио да одмах лети за Вашингтон.

Премијер Мађарске Виктор Орбан стигао је у ненајављену посету Пекингу, где се састао са председником Кине Си Ђинпингом.

"Мађарска веома цени мировну иницијативу Кине у вези са сукобом у Украјини", истакао је Орбан у разговору са кинеским председником. 

Орбан је рекао да је за Мађарску од велике важности што се Кина залаже да у свету буде мир, а не рат, преноси портал Индекс.ху.

Си Ђинпинг истакао је у разговору да је тренутни фокус да се ситуација у Украјини што је више могуће смири и да међународна заједница створи услове и подршку за наставак директног дијалога између Украјине и Русије.

Орбан је на друштвеним мрежама написао да је Кина кључна сила у стварању услова за мир у рату између Русије и Украјине и да је зато дошао у Пекинг да се састане са Си Ђинпингом, само два месеца након Сијеве званичне посете Будимпешти.

Истакао је да, осим од зараћених страна, од одлуке три светске силе, САД, Европске уније и Кине, зависи када ће се завршити руско-украјински рат и да је зато, после састанака са странама у сукобу, дошао у Пекинг.

Орбан је по доласку у Пекинг на Фејсбуку објавио фотографију са пекиншког аеродрома, уз објаву "После Кијева и Москве, стигли смо у Пекинг, трећу станицу мировне мисије".

Посета Орбана Пекингу није била најављена, али је по његовом доласку у Пекинг на сајту Министарства спољних послова Кине објављено да ће Орбан боравити у Кини и да ће са Си Ђинпингом разговарати о питањима од заједничког интереса.

По завршетку сусрета са Сијем, мађарски премијер на друштвеним мрежама, са снимком авиона који полеће, објавио да одмах лети за Вашингтон.

Орбан је 5. јула боравио у такође ненајављеној посети Москви, где се састао са руским председником Владимиром Путином и са њим разговарао, између осталог, о ситуацији око Украјине, а претходно је 2. јула посетио Кијев и разговарао са председником Украјине Володимиром Зеленским.

Званичници ЕУ су поводом Орбанове посете Москви саопштили да он нема мандат да преставља ЕУ у разговорима са Русијом.

Мађарска је 1. јула преузела председавање ЕУ.

понедељак, 08. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару