Читај ми!

Турудић: Нови председник на Хатамијевој линији, али за промену није довољна само жеља Ирана

Уредник ОКО портала Момир Турудић каже да нови председник Ирана Масуд Пезешкијан представља исту линију као некадашњи председник Мохамед Хатами, који је победио као аутсајдер гласовима жена и младих. Не очекује промене у кратком року у спољној политици и истиче да то пре свега зависи од САД и Израела, пошто није довољна само жеља Ирана.

Момир Турудић је рекао за Интернет портал РТС-а, поводом избора новог председника Ирана Масуда Пезешкијана, да је улога председника симболички јако значајна, иако номинално није велика, пошто је власт у рукама врховног вође и других институција.

"Иста линија" као Хатами

Турудић подсећа да је нови председник Ирана у време Мохамеда Хатамија, који је ту функцију обављао од 1997. до 2005. године, био министар здравља и да је у питању "иста линија".

"Хатами је тада победио као аутсајдер, гласовима жена и младих. Рекао је да ислам није тако узак, обећао је више слободе у друштву. То је и Пезешкијан такође обећао. Обећао је попуштање потпуно крутих норми, и осим тога, борбу против корупције и инфлације, да ће покушати да релаксира односе са Западом и да ће пробати да оживи нуклеарни програм и уговор који је постојао са Западом", наводи Турудић.

Релаксација се, додаје, у време Хатамија преносила са врха на друштво.

"Када је Хатами био председник, ја сам тада био тамо, после четири године се осетила нека врста релаксације. Симболички значи много, то се онда са врха преноси на друштво. Ови такозвани тврдолинијаши су покушавали то да саплићу на све начине", додаје Турудић.

Јако је битно, према његовој оцени, да је у другом кругу већа излазност него у првом, пошто су грађани изашли у већем броју да би подржали Пезешкијана.

"За САД и Израел свеједно ко је на власти у Ирану"

Иран је регионална сила и један од главних политичких актера на Блиском истоку. Ипак, Турудић не очекује промене у кратком року.

"Ништа се не може десити преко ноћи, рат је акутна ствар. Промене и када се дешавају, дешавају се постепено", оцењује Турудић.

Сматра да то пре свега зависи од САД и Израела, и да није довољна само жеља Ирана.

“Када је Хатами био председник, било је много жеље за релаксирањем, али одговор Израела и САД био је никакав. Они то третирају да је свеједно ко је на власти у Ирану", објашњава Турудић.

Указује и на могућност победе Доналда Трампа на председничким изборима у САД, и да су многи конзервативци орјентисани на заоштравање односа са Ираном.

"Тако да ће доста зависити од става Америке. Трамп је 2018. једнострано суспендовао нуклеарни програм са Ираном, у време Трампа убијен је командант Ревoлуционарне гарде Касем Солејмани", подсећа Турудић.

“Верске норме строге, на улици другачије“

На унутрашњем плану, Пезешкијан је током кампање обећао мање конзервативан однос према ношењу хиџаба у Исламској републици, након масовних протеста који су покренути 2022. године после смрти Махсе Амини.

Турудић објашњава да су законске норме на папиру јако строге, али да је ситуација на улицама другачија.

"Верске власти толеришу прећутно када дође до неког попуштања. Званично се не каже, али се осети у атмосфери шта се може и шта би се толерисало", додаје Турудић.

субота, 06. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару