Читај ми!

РТС у Лондону - кад конзервативци напуштају улицу Даунинг

У Британији, конзервативци се опорављају од историјског пораза, а лабуристи славе највећу победу у историји, коју су им омогућили већински систем и Најџел Фараж, који је поделио гласове деснице.

Четрнаест година, пет премијера, ковид, гомила скандала и још већа гомила лажи. После свега тога конзервативци напуштају улицу Даунинг и Вајтхол, а у њу улазе лабуристи.

Изнад свега желим да се извиним целој земљи. Дао сам све од себе, али сте ви упутили јасну поруку да влада Уједињеног Краљевства мора да се мења“, каже Риши Сунак, дојучерашњи британски премијер

Новоизабрани британски премијер сер Кир Стармер рекао је да су одлучно за промену, за националну обнову и поновно стављање политике у службу грађана.

Некада први човек краљевског државног тужилаштва и добитник највишег државног одликовање – титуле сера за заслуге за правосуђе, пети је лабуристички премијер у британској историји.

Пре десет година био је на челу међународне групе двадесетак адвоката, која је безуспешно пред Судом правде у Хагу заступала Хрватску и покушала да докаже да су српске снаге у Вуковару 1991. године починиле геноцид.

Каже да је то искуство утицало на његов став о Гази.

"Рекордан број независних посланика је последница незадовојства, посебно муслиманских бирача, политиком лабуриста према Гази“, каже аналитичарка института "УК у Европи, која се мења“ Софи Стоуверс.

Потпредседница нове владе је харизматична некадашња неговатељица и синдикални вођа Анђела Рејнар.

Министарка финансија је оксфордски ђак и сестра и снаја лабуристичких посланика Рејчел Ривс.

Унутрашњим и спољним пословима бавиће се ветерани Ивет Купер и Дејвид Лами из сиромашног лондонског предграђа Тотнама. Најављују се топлији односи са Бриселом, али не и поништавање брегзита. Сви планови новог кабинета заснивају се на убрзаном привредном расту.

"Кир Стармер рекао је пре око недељу дана да му је циљ економски раст од 2,4 одсто. Ту стопу раста није постигао нико у Европи. Мораћемо да сачекамо и видимо какве планове његова влада има, ако их уопште и има. Без тог раста убрзо ће се његова влада суочити са тешким одлукама“, рекао је саветник комитета за ЕУ дома Лордова професор Ананд Менон

У овом тренутку лабуристи славе, али су пред владом Кира Стармера велики изазови, јер треба да поправи и економију, и здравство, и имиграцију да би бирачи били задовољни.

субота, 06. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару