Читај ми!

Самит Шангајске организације за сарадњу у Астани, Белорусија и званично 10. чланица

На самиту у Астани земље чланице "Шангајске организације за сарадњу" потврдиле су да су посвећене јачању глобалног мира и изградњи новог демократског, праведног политичког и економског међународног поретка. Владимир Путин каже да је мултиполарни свет већ постао реалност. Си Ђинпинг поручује да је та организација на исправној страни историје, док Антонио Гутерес поручује да она има моћ и одговорност да постигне мир који је потребан – на Блиском истоку, у Украјини, Африци и у Авганистану.

У Астани, на дводневном Самиту били су лидери чланица Шангајске организације за сарадњу - Русије, Кине, Индије, Пакистана, Ирана, Казахстана, Киргистана, Узбекистана, Таџикистана и Белорусије, која је званично постала 10. чланица те највеће регионалне асоцијације.

Ту су били и представници Монголије, Азербејџана, Катара, Уједињених Арапских Емирата, Турске и Туркменистана. Потписана су 24 заједничка документа и усвојена декларација која упозорава на све већу употребу силе у свету и кршење међународног права.

Руски председник каже да је мултиполарни свет постао реалност и да је Шангајска организација за сарадњу, заједно са БРИКС-ом, главни стуб новог светског поретка.

Незаобилазна тема била је Украјина. Путин поручује да се конфликт не може решити преко посредника и да нема прекида ватре до почетка преговора.

“Средином јуна представили смо још једну опцију за решавање сукоба која би, уколико би украјинска страна, а што је најважније њени западни спонзори, били спремни да је прихвате, омогућила да буквално одмах прекинемо борбена дејства, сачувамо људске животе и започнемо преговоре“, рекао је председник Русије Владимир Путин.

Си: Шангајска организација на исправној страни историје

Промене у свету се убрзавају и човечанство је поново на раскрсници, сматра председник Кине Си Ђинпинг. Си истиче да Шангајска организација привлачи све више присталица и истомишљеника.

“Шангајска организација за сарадњу је на исправној страни историје – на страни правде. Ма колико да се мења међународна ситуација, ова органзација треба да буде гарант заједничке и комплексне опште и одрживе безбедности. Права безбедност ће се успоставити тек тада када се све државе буду осећале безбедно“, поручио је Си.

Земље-чланице најоштрије осуђују дејства која су довела до бројних цивилних жртава у палестинском Појасу Газе. Шангајска организација залаже се за свеобухватну реформу Уједињених нација и јачање њеног ауторитета.

Гутерес за чврсту сарадњу са Шангајском организацијом

Гутерес је за што чвршћу сарадњу - сматра да та највећа регионална организација на свету има моћ и одговорност да постигне мир.

“Ово је тренутак да поново потврдимо нашу заједничку посвећеност мултилатерализму. Потребан нам је мир на Блиском истоку, почевши од моменталног прекида ватре у Гази. Потребан нам је мир у Украјини. Мир - од Судана до Сахела, од Демократске Републике Конго до Сомалије, од Мјанмара до Хаитија. Потребан нам је мир у Авганистану“, навео је Гутерес.

Астанском декларацијом тражи се, између осталог, стриктно поштовање режима нуклеарног неширења и забрана развоја и производње биолошког и токсичног оружја.

Спремни су за заједничку борбу против тероризма и организованог криминала и спречавање ризика у области вештачке интелигенције.

четвртак, 04. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару