Читај ми!

Папа Фрања: Црквене проповеди дуже од осам минута су катастрофа

Папа је у свом говору пред верницима на Тргу Светог Петра изјавио да једна црквена проповед не сме да траје дуже од осам минута јер публика, у противном, заспи и има потпуно право на то. То, пак, није први пут да папа скреће пажњу на дужину трајања проповеди.

Папа Фрања: Црквене проповеди дуже од осам минута су катастрофа Папа Фрања: Црквене проповеди дуже од осам минута су катастрофа

Реч која потиче из античке Грчке "homileīn" значи говорити на фамилијаран начин, споро и једноставно али и - сажето.

Дневни лист Коријере дела сера пише да је савршен пример за то Јеванђеље по Луки где Исус из Назарета чита одломак из Исаије у синагоги свог града:

„Дух Божији је изнад мене..." затим пресавија папир и изговара: „Ово што сте сада чули је све за данас“ и ништа више од тога. То је најкраћа и најефикаснија проповед у историји која није трајала ни 8 секунди.

Но, зашто папа Фрања говори да би проповеди требало да трају 8 минута?

О божанствености вере

Папа Бенедикт XVI је дефинисао праг пажње за време свог понтификата. Наиме, Јозеф Рацингер је једном приликом рекао да је за њега једна од највећих потврда божанствености вере та да су људи у стању да преживе неколико милиона проповеди сваке недеље. Он је у октобру 2008. године окупио генералну скупштину Бискупсог синода посвећену Речји Божијој и предложио стварање „правилника о проповеди" наводећи низ практичних примера: полазећи од дефинисања главне теме, преко тога да не треба да се прича превише тога те да се не пређе осам минута што је просечно време концентрације слушалаца.

Конгрегација за богослужење је 2015. године коначно направила списак „проповедничких правила“ који је парадоксално био јако дугачак, наиме имао је 156 пасуса плус два додатка без ознаке времена трајања проповеди.

Само је дефинисао да се ради о проповеди у оквиру литургијског славља која мора бити кратка и избегавати да изгледа као предавање или лекција.

Колико је довољно?

Кардинал из Гвинеје Роберт Сарах сматра да то не може бити универзално правило јер на Западу можда 20 минута проповеди могу да буду довољни али у Африци не - јер верници долазе из далека да би чули божије речи и њима 10 или 20 минута свакако није довољно.

Папа Фрања, без обзира на нека противљења, често подсећа на дужину од осам минута и сматра да само оне кратке проповеди остављају знак попут оних јутарњих миса у Санта Марији током пандемије. Прошле године је на међународном курсу обуке изјавио: „Молим вас, проповеди су катастрофа, могу да трају максимално осам или десет минута, никако више… био сам на миси, била је то лепа лекција филофофије од 45 минута.“

Папа је на тргу Светог Петра рекао: "Проповед треба да помогне да пренесемо Божију реч са Дрвета живота и мора да буде кратка, једна слика, једна мисао, једна емоција. Понекад свештеници причају превише дуго и на крају нико не зна шта су хтели да кажу".

Папа Фрању не зову без разлога "потпуно другачијим папом до сада". Он ће бити и први папа који ће присуствовати састанку Г7 у Пуљи који почиње сутра а чији је Италија домаћин.

среда, 19. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије