Читај ми!

Хантер Бајден проглашен кривим – сину америчког председника прети до 25 година затвора

Син америчког председника Џозефа Бајдена, Хантер Бајден, осуђен је по све три тачке оптужнице за кршење закона који забрањује корисницима наркотика да поседују ватрено оружје. Хантер је суочен са затворском казном у трајању до 25 година. Председник САД претходно је обећао да неће помиловати свог сина и да ће поштовати исход суђења.

Порота суда у Делаверу осудила је Хантера Бајдена, сина америчког председника Џозефа Бајдена, по све три савезне оптужнице за поседовање оружја – за давање лажних изјава и недозвољено поседовање оружја, пише Си-Ен-Ен

Хантер је претходно оптужен да није пријавио да је користио илегалне наркотике када је купио револвер 2018. године и да је оружје илегално поседовао 11 дана.

Суд је утврдио да је тачно да је Хантер 2018. купио колт "кобра", што по закону није смео, јер је потврђено да је у том периоду користио наркотике.

Тужиоци су пороти рекли да је син америчког председника био "зависник од наркотика, који је лагао приликом попуњавања формулара да би купио пиштољ" и поручили да "нико није изнад закона".

Син председника Америке се изјаснио да није крив и размотриће жалбу. 

Хантеру прети затворска казна до 25 година

Син америчког председника се сада суочава са казном затвора и до 25 година.

За давање лажне изјаве при куповини ватреног оружја могао би да добије до 10 година затворске казне. 

Иста максимална казна прописана је и за особу која поседује ватрено оружје у тренутку када користи наркотике. 

Такође, Хантер је осуђен и за давање лажних изјава поводом овог случаја и приликом попуњавања формулара при набавци оружја, чиме је обмануо јавност и суд, за шта је прописана максимална казна до пет година затвора.

Џозеф Бајден обећао да ће поштовати исход суђења

Амерички председник Џозеф Бајден недавно је изјавио је да неће помиловати свог сина у случају да буде осуђен. 

"Прихватићу исход суђења", рекао је Бајден за Ројтерс уочи почетка процеса. 

Џозеф је у првој реакцији на осуђујућу пресуду Хантеру истакао да је поносан на свог сина, јер је превазишао зависност од наркотика.

''Као што сам рекао прошле недеље, ја сам председник, али сам и тата. (Прва дама) Џил и ја волимо нашег сина, и тако смо поносни на човека какав је данас. Толико породица које су имале вољене који су се борили са зависношћу и они разумеју осећај поноса када виде некога кога воле да је тако јак и отпоран у опоравку", рекао је Бајден.

Председник САД је поновио да прихвата исход суђења и да ће да поштује судски процес. 

Ово је први пут да је члан уже породице председника САД проглашен кривим током његовог мандата, иако је Хантер осуђен за кривично дело почињено пре него што је Бајден изабран за шефа државе. 

Суђење се одржало док траје кампања актуелног председника за нови мандат у Белој кући. 

Демократе би пресуду могле да искористе како би се супротставиле тврдњи бившег председника САД Доналда Трампа да актуелна администрација користи правосудни систем против њега. 

Подсетимо, Трамп је недавно постао први амерички председник који је осуђен за кривично дело

Одвојени поступак за утају пореза

У одвојеном поступку, Бајден млађи се терети за утају пореза.

Федерални тужиоци подигли су оптужбе за низ пореских преступа, због тога што више година није подносио пореске пријаве.

У оптужници се наводи да је избегао плаћање најмање 1,4 милиона долара федералног пореза које је дуговао од 2016. до 2019. године.

Наводи се да је уместо тога потрошио огромне суме новца на, како се наводи, дрогу, пословну пратњу, луксузне хотеле, изнајмљене некретнине, аутомобиле, одећу и друге ствари, укључујући више од 70.000 долара за програме одвикавања од наротика.

Очекује се почетак суђења и у том поступку.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије