Читај ми!

Нема само Трамп проблеме, и Бајдена муче правне муке – почиње суђење његовом сину

Хантеру Бајдену, сину америчког председника Џозефа Бајдена, биће суђено због наводних неистинитих тврдњи о некоришћењу наркотика при куповини оружја 2018. године. У одвојеном поступку, Бајден млађи се терети за пореску утају.

Нема само Трамп проблеме, и Бајдена муче правне муке – почиње суђење његовом сину Нема само Трамп проблеме, и Бајдена муче правне муке – почиње суђење његовом сину

Доналд Трамп постао је први амерички председник који је кривично осуђен. Док чека пресуду, једно је сигурно, Хантер Бајден је прво дете било ког америчког председника које се суочава са кривичним суђењем.

У понедељак у Делаверу требало би да отпочне судски поступак против њега и то избором пороте.

Прошлог лета деловало је да је 54-годишњи Хантер Бајден спреман да реши пореске оптужбе које се воде против њега, као и оптужбе за нелегално поседовање оружја и тиме избегне затворску казну споразумом о признању кривице са тужиоцима.

Према том споразуму, Бајден је требало да призна кривицу по две тачке оптужнице које се односе на пореску утају.

Такође, требало је да призна да је нелегално поседовао пиштољ док је био корисник наркотика и да пристане на лечење и праћење уместо озбиљније оптужбе за кривично дело и могућег затвора.

Али договор је пропао на суду, а тужилац који је водио савезну истрагу касније је оптужио Хантера за нелегално поседовање оружја.

Са каквим оптужбама се суочава Хантер Бајден

У септембру су тужиоци објавили да подижу оптужницу против Хантера Бајдена по три тачке за неистините наводе на обрасцу за пријаву који је користио за куповину револверашког пиштоља 2018. године у Делаверу, два месеца након боравка на рехабилитацији.

Две тачке оптужнице наводе да је Бајден млађи лагао да није корисник наркотика на обрасцу за савезну пријаву који је попунио како би купио оружје. За сваку од њих предвиђена је максимална казна од 10 година затвора.

Трећа тачка, која се односи на поседовање ватреног оружја уз употребу наркотика, предвиђа максималну казну затвора од пет година.

У октобру се Бајден изјаснио да није крив по тим тачкама оптужбе.

У одвојеном судском поступку у Лос Анђелесу, са којим се Бајден суочава, федерални тужиоци подигли су оптужбе за низ пореских преступа због тога што више година није подносио пореске пријаве.

У оптужници се наводи да је избегао плаћање најмање 1,4 милиона долара федералних пореза које је дуговао од 2016. до 2019. године.

Додаје се да је уместо тога потрошио огромне суме новца на, како се наводи, дрогу, пословну пратњу, луксузне хотеле, изнајмљене некретнине, аутомобиле, одећу и друге ствари, укључујући више од 70.000 долара за програме одвикавања од наротика.

Могу ли финансијски проблеми утицати на одбрану

Недостатак новца могао би да ограничи могућности Хантера Бајдена током суђења, пре свега када је реч о ангажовању вештака или других стручњака за правну одбрану, преноси Њујорк тајмс.

Бајден млађи се, како се наводи, до сада ослањао на помоћ пријатеља и породице и донедавно адвоката из Лос Анђелеса који је председниковом сину обезбедио чак седам милиона долара спаса.

Али сада адвокат Кевин Морис каже да му понестаје ликвидних средстава како би дао још кредита, продубљујући хронични недостатак новца који је већ оставио Бајденове адвокате да раде за малу или готово никакву надокнаду.

Томе у прилог говори и податак да се главни Бајденов адвокат Кристофер Кларк повукао из оба случаја прошлог лета управо због, како су медији наводили, проблема са плаћањем његових услуга.

Кевин Морис је рекао да ће можда морати да прода неке некретнине или другу имовину ако други “не попуне празнину”.

Он се нада да ће се извршити притисак на саветнике америчког председника Џозефа Бајдена да помогну у овом процесу.

Ипак, финансијске невоље нису ништа ново за Бајдена млађег, а мало је вероватно да ће га тренутни новчани проблеми спречити да успостави чврсту одбрану на суду, пише Њујорк тајмс.

Породичне трагедије, буран живот и пороци

Хантер Бајден је син актуелног америчког председника из првог брака. Рођен је 1970. године, а са само две године доживео је саобраћајну несрећу када је на аутомобил у којем је био са мајком, сестром и братом налетео камион.

У несрећи су погинуле његова мајка и млађа сестра, док је он задобио фрактуру лобање, а његов старији брат сломио ногу.

Хантер је остао и без старијег брата Боа, који је преминуо 2015. године од канцера.

Породичне трагедије обележиле су му живот, а због својих порока пружио је обиље материјала за таблоиде.

Медији су преносили да је Хантер почео да пије још као тинејџер, као и да је конзумирао кокаин док је био на студијама.

За резервисте америчке морнарице пријавио се 2013. године, али је првог дана у поморској бази био позитиван на кокаин и отпуштен је са обуке.

Био је у браку са адвокатицом Кетлин Бул, али су се разишли 2017. године.

“Борио се са великом зависношћу од дроге, то је срцепарајуће и болно, а ја нисам била удата за то”, рекла је у једном интервјуу Кетлин након развода.

Чак и пре него што је окончао брак са Кетлин, Хантер је ступио у везу са удовицом свог брата Хали Бајден.

Током 2019. године суочио се са скандалом када није желео да призна дете након што је жена из Арканзаса поднела тужбу против њега за утврђивање очинства. ДНК тест је потврдио да је Хантер отац детета иако је он тврдио да се "не сећа" њиховог сусрета.

понедељак, 24. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару