Читај ми!

Јужнокорејска војска испалила хице упозорења на 20 севернокорејских војника

Јужнокорејска војска је испалила серију хитаца упозорења на око 20 севернокорејских војника који су нарушили међукорејску границу, вероватно грешком, саопштио је Генералштаб у Сеулу.

У недељу око 12.30 по локалном времену око 20 севернокорејских војника накратко је прешло демаркациону линију у демилитаризованој зони на централном делу границе, а затим се вратило на севернокорејску страну након што је јужнокорејска војска емитовала поруке упозорења и испалила серију хитаца, преноси Јонхап.

Јужнокорејска војска верује да су војници Северне Кореје обављали неку мисију унутар демилитаризоване зоне и да су прешли границу "ненамерно".

Портпарол јужнокорејске војске Ли Сунг-јунг изјавио је да су се севернокорејски војници након хитаца упозорења одмах вратили на своју страну и да Сеул верује да нису имали намеру да нападну територију Јужне Кореје.

Инцидент се догодио само неколико сати пре него што је Јужна Кореја наставила емитовање пропаганде преко звучника на граници, против власти у Пјонгјангу, први пут у последњих шест година, као одговор на кампању Северне Кореје да пушта балоне са смећем преко границе.

Процењује се да је Пјонгјанг од 28. маја послао више од 1.600 таквих балона као одговор на летке против власти Северне Кореје које шаљу јужнокорејски активисти.

Демилитаризована зона између две Кореје је једно од најстроже чуваних подручја на свету, са оградама од бодљикаве жице и значајним војним присуством са обе стране, наводи Јонхап.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије