Читај ми!

Прве последице резултата избора за ЕП – Макрон распустио француску скупштину, избори 30. јуна и 7. јула

Након прелиминарних резултата избора за Европски парламент, француски председник Емануел Макрон распустио је национални скупштину и најавио ванредне изборе за 30. јун и 7. јул. Истиче да не може да се прави да се ништа не дешава и наводи да је на европским изборима научена главна лекција. Партије које бране Европу нису оствариле добре резултате, закључује Макрон.

Француски председник Емануел Макрон распустио је национални парламент и расписао нове парламентарне изборе за 30. јун и 7. јул.

Макорн истиче да након прелиминарних резултата избора за Европски парламент не може да се претвара како се ништа није догодило, те да исход европских избора није добар за његову владу.

"Пораст националиста представља опасност за Француску и Европу", наводи Макрон. 

''Одлучио сам да вам вратим избор за будућност парламента. Одлука је озбиљна и тешка, али пре свега је чин поверења'', наглашава председник Француске. 

Макрон образлаже да је на изборима за ЕП ''научена главна лекција'', односно да ''партије које бране Европу'' нису оствариле добре резултате.

''Ова одлука боља је од свих аранжмана, свих изнуђених решења. Чуо сам вашу поруку и на њу ћу одговорити. Знам да могу да рачунам на вас. Француској су потребне јасне већине у хармонији и спокоју. Бити Француз значи изабрати да пишете историју уместо да само у њој учествујете'', закључује Макрон.

Марин Ле Пен освојила највише гласова

Француска партија крајње деснице "Национално окупљање" Марин Ле Пен освојила је највише гласова у Француској са око 32 одсто, односно чак десет више него 2019. године.

Политички блок Макрона освојио је око 15 одсто гласова, што је пад у односу на 2019. годину када је освојио 22 одсто.

Социјалисти су освојили око 14 одсто, у односу на шест одсто гласова од пре пет година.

Ле Пенова је поздравила је Макронову одлуку да распише ванредне изборе, док је Рафаел Глуксман из редова социјалиста критиковао потез француског председника.

"Спремни смо да преузмемо власт ако нам Французи дају поверење на предстојећим изборима", рекла је Ле Пенова на скупу њених симпатизера у Паризу.

Председнички избори у Француској се одржавају 2027. године, а исход избора за ЕП, могао би да Ле Пенову означи као фавориткињу трке за Јелисејску палату. 

Такође, на европском нивоу, први резултати новог сазива ЕП, на основу излазних анкета, указују да је Европска народна партија (ЕПП) десног центра освојила је највише гласова на изборима за Европски парламент.

Ипак, десничарске, и крајње десничарске групације, повећале су број мандата. 

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије