Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

СБ УН усвојио резолуцију САД о прекиду ватре у Гази; Блинкен допутовао у Израел

Сукоб Израела и Хамаса – 248. дан. Израелска војска је покренула "широку противтерористичку операцију" у Фари, североисточно од Наблуса, током које су убијена два Палестинца. Амерички државни секретар Ентони Блинкен после Египта стигао у Израел, другу станицу у склопу осме посете Блиском истоку од почетка рата у Гази. Светски програм за храну обуставио достављање помоћи преко пристаништа САД у Гази.

СБ УН усвојио резолуцију САД о прекиду ватре у Гази; Блинкен допутовао у Израел СБ УН усвојио резолуцију САД о прекиду ватре у Гази; Блинкен допутовао у Израел

Израелска војска (ИДФ) је и током претходног дана наставила операције код избегличког кампа Нусеират и насеља Даир ел Балах у централном делу Појаса Газе – погинуло је најмање 25 цивила.

Локално становништво већ два дана учествује у извлачењу рањених и убијених Палестинаца из рушевина Нусерита након напада ИДФ-а у ком је погинуло више од 270 особа.Тврди да је акција отежана због немогућности хуманитарних организација да уђе у подручје града.

Даље од борби, наставља се политичка криза у Израелу. Бени Ганц, члан Ратног кабинета и владе Бенјамина Нетанјахуа, напустио је коалицију Националног јединства због, како каже, неспособности премијера да обезбеди потпуну победу у Гази. 

Са друге стране, Нетанјаху је позвао досадашњег коалиционог партнера да не одлази, поручивши му да је Израел егзистенционалној кризи и да сада нема места одустајању. 

Оставку је поднео и командант дивизије ИДФ-а због улоге у пропустима који су довели до напада Хамаса на израелску територију 7. октобра.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије