Читај ми!

Моди положио заклетву за трећи мандат – церемонију у Њу Делхију чувало више од 2.500 полицајаца

Нарендра Моди, лидер хиндуистичке националистичке партије Бхаратија џаната (БЈП), положио је заклетву, након што је по трећи пут узаступно изабран за премијера Индије. Ово је други пут у историји те земље на неко буде премијер у трећем мандату, после лидера за независност Џавахарлала Нехруа.

Церемонија, на којој је 73-годишњи Моди положио заклетву, одржана је у званичној резиденцији индијског председника у Њу Делхију, уз хиљад3 гостију и лидера суседних земаља Бангладеша, Непала, Шри Ланке и Малдива, преноси Би-Би-Си.

У Њу Делхију, који је проглашен зоном забрањених летова, успостављено је строго обезбеђење са више од 2.500 полицајаца, распоређених око места догађаја.

Национална демократска алијанса Модија, предвођена БЈП-ом, извојевала је победу на општим изборима са 293 мандата од укупно 543 места, што је мања разлика него што је било предвиђено излазним анкетама.

На изборима је поново дошло до оживљавања индијске опозиције, која је освојила 234 мандата.

Председник Драупади Мурму током церемоније је, такође, положио заклетву у савету министара новог кабинета Модија.

Излазне анкете предвиђале су потпуну победу његове странке БЈП која је владала Индијом деценију, али је изгубила парламентарну већину на изборима.

Његов блок НДА ослањао се на два кључна савезника, Телугу Десам Партију (ТДП) и Јаната Дал (Унитед) ЈД(У), да би прешли границу од 272 места која је потребна за формирање владе, али су бројке биле знатно мање од предвиђеног.

Моди је током кампање поставио циљ од 400 мандата, с обзиром на то да је на изборима 2019. године, НДА освојила 352 мандата.

На парламентарним изборима у Индији, који су почели 19. априла и одржавни у седам фаза, од којих је последња била 1. јуна, право гласа имало је око 970 милиона бирача.

Изборе су обележиле рекордне температуре услед којих је десетине људи умрло.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије