Читај ми!

Прелиминарни резултати гласања у Индији – Модијева странка у предности, али знатно мање од очекиваног

Броје се гласови за доњи дом Парламента Индије. Према прелиминарним резултатима највећих светских избора, на којима је право гласа имало готово милијарду људи, предност има Национална демократска алијанса (НДА), коју предводи премијер Нарендра Моди. Према прелиминарним резултатима НДА је освојила 294 од укупно 543 места. Моди се бори за трећи мандат на челу Индије, а пројектовао је 400 освојених мандата. Опозициона коалиција ИНДИА освојила је 222 мандата.

Коалиција Национална демократска алијанса (НДА) коју предводи премијер Нарендра Моди освојила је, према прелиминарним резултатима гласања за доњи дом индијског парламента, 294 од укупно 543 места.

Према прелиминарним резултатима, опозициона коалиција ИНДИА, на челу са Рахулом Гандијем, има 222 освојена места за Лок Сабху или Дом народа, преноси Гардијан.

Индијски премијер Моди је током кампање поставио циљ од 400 мандата.

Излазне анкете 1. јуна предвиђале су да ће Моди и његова хиндуистичка националистичка партија Бхаратија Џаната (БЈП) забележити велику победу, а да ће њен Национални демократски савез (НДА) добити двотрећинску већину и више, али су бројке биле знатно мање од предвиђеног, пише Ројтерс.

На претходним изборима 2019. године, НДА је освојила 352 мандата, а ИНДИА 94 мандата.

Највећи избори у историји

На парламентарним изборима у Индији, који су почели 19. априла и који су одржани у седам фаза, право гласа имало је око 970 милиона бирача.

Грађани Индије су гласали за 543 посланика у доњем дому парламента. Мандат посланика траје пет година.

Ради осигурања безбедности, гласање се спроводило у седам фаза које су се одржале 19. и 26. априла, 7,  13, 20. и 25. маја и последња је била 1. јуна.

Готово милијарду гласача је бирало посланике на електронским машинама за гласање.

Изборе су обележиле рекордне температуре услед којих је десетине људи умрло.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије