Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Најмање 274 погинулих у нападу на Нусеират; Ганц напустио израелску владу, Нетанјаху га позива да остане

Сукоб Израела и Хамаса – 247. дан. Израелске трупе настављају да делују у централном делу Појаса Газе након јучерашње мисије спасавања талаца у Нусеирату. Више од 20 цивила страдало је у Нусеирату и Даир ел Белаху. Број погинулих у јучерашњем нападу на избеглички камп Нусеират порастао је на 274. Хамас истиче да су у офанзиви погинули и таоци, што израелска војска демантује. Члан израелског ратног кабинета Бени Ганц напустио је актуелну владу због, како каже, неспособности премијера Нетанјахуа да обезбеди потпуну победу у Гази.

Најмање 274 погинулих у нападу на Нусеират; Ганц напустио израелску владу, Нетанјаху га позива да остане Најмање 274 погинулих у нападу на Нусеират; Ганц напустио израелску владу, Нетанјаху га позива да остане

Најмање 210 Палестинаца је страдало, а њих 400 је рањено у израелском нападу на избеглички камп у Нусеирату, саопштила је канцеларије за медије владе у Гази.

Са друге стране, израелска војска саопштила је да су у операцији у централној Гази спасена четири таоца, које је Хамас од 7. октобра прошле године држао у палестинској енклави.

Портпарол израелске војске Данијел Хагари, такође, тврди да је током акције спасавања у Нусеирату заправо убијено мање од 100 људи, и то јер су ИДФ биле под јаком ватром припадника Хамаса.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху, истовремено, изјавио је да Израел неће завршити своју мисију у Гази док не врати све таоце – и живе и мртве.

Хамас је, због бројних жртава израeлске смртоносне операције, међутим упозорио да су угрожени животи преосталих талаца, уз оцену да је објава о ослобађању, после девет месеци сукоба, заправо "знак неуспеха" Израела.

Из те палестинске групе саопштено је и да у израелској акцији у Нусеирату и околним подручјима, има и страдалих талаца, поручујући да неће одустати у одбрани права Палестинаца.

Светски лидери су, у међувремену, осудили израелски напад и страдање цивила, али су и поздравили ослобађање талаца.

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ поручио је да "кривопролиће" у Гази мора одмах да престане, као и да је план о прекиду ватре који је представио амерички председник Џозеф Бајден, пут ка трајном миру. 

За то време, израелска војска је најавила да се ће наредних дана преко плутајућег пристаништа које су изградиле Сједињене Америчке Државе, наставити прилив хуманитарне помоћи Гази.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије