Читај ми!

Осам деценија од Дана Д – ветерани и светски лидери одају почаст жртвама дуге битке за Нормандију

Ветерани и светски лидери окупили су се у Француској како би обележили 80. годишњицу искрцавања савезничких војника на плажe Нормандије, када је више од 150.000 савезничких војника стигло у Француску морем и ваздухом како би поразили снаге нацистичке Немачке. Русија ни ове године није позвана због рата у Украјини.

Осам деценија од Дана Д – ветерани и светски лидери одају почаст жртвама дуге битке за Нормандију Осам деценија од Дана Д – ветерани и светски лидери одају почаст жртвама дуге битке за Нормандију

Амерички, француски, украјински председник Џозеф Бајден, Емануел Макрон, Володимир Зеленски, британски краљ Чарлс Трећи, немачки канцелар Олаф Шолц и многи други учествују у свечаности којим се одаје почаст жртвама дуге битке за Нормандију.

Русија, као бивши савезник против нацистичке Немачке, није позвана због рата у Украјини.

Око четири хиљаде људи присуствује комеморацији, међу њима и више од 200 ветерана – Американаца, Британаца, Канађана и Француза – последњих преживелих сведока те епохе, што ће вероватно бити последња велика церемонија у Нормандији у њиховом присуству.

"Ветеранима Легија части"

Сви лидери земаља чији су војници учествовали у "Дану Д", искористили су прилику да се сретну са ветеранима. Њих 11 из САД и једну британску ветеранку, Макрон је одликовао орденом Легије части.

"Пре осам деценија сте оставили све – прешли океан, искрцали се на француску обалу и дошли овде јер је слободном свету био потребан сваки од вас, а ви сте се одазвали. Дошли сте овде да од Француске направите слободну нацију. Вратили сте се данас кући", истакао је Макрон.

Годинама је листа званица иста, лидери са обе стране Атлантика, челници европских држава, Америке, Канаде, представници британске краљевске породице, са чије је територије испловила савезничка флота у поход на Нормандију.

"Много њих никад се није вратило кући. Изгубили су живот током искрцавања или у многим биткама које су следиле. Сећамо их се уз захвалности. Сећамо се лекције која нам стално долази: слободне нације морају заједно да се супротставе тиранији", рекао је британски краљ.

"Слобода није бесплатна"

Дуго за Немачку није било места. Први канцелар који је отишао на церемонију био је Герхард Шредер 2004. године, а ове је тамо Олаф Шолц.

"Борба између диктатуре и слободе је бескрајна. Овде, у Европи видимо један очигледан пример. Украјину је напао тиранин. Украјинци се боре с невероватном храброшћу. Историја нам говори да слобода није бесплатна. НАТО и међународна коалиција са више од 50 држава су уз Украјину и нећемо одустати", поручио је Џозеф Бајден.

Више од 150.000 савезничких војника покренуло је ваздушно, морско и копнено искрцавање у Нормандији 6. јуна 1944. године, операцију која је на крају довела до ослобођења западне Европе од нацистичке Немачке.

И Велика Британија обележила је "Дан Д" у Портсмуту, који је био главно полазиште за пет хиљада бродова који су пре 80 година кренули ка Нормандији.

субота, 29. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару