Читај ми!

Макрон: Почаст хиљадама цивилних жртава савезничких бомбардовања у Нормандији

Светски лидери стигли су у Француску, где ће сутра учествовати на прослави поводом 80. годишњице искрцавања савезничких снага у Нормандији, на чувеној плажи Омаха. Аналитичари оцењују да Емануел Макрон жели да покаже да су савезници сада уједињени са Украјином, као 6. јуна 1944. за ослобођење Европе. Русија, као бивши савезник против нацистичке Немачке, није позвана због инвазије на Украјину.

На свечаности поводом 80. годишњице савезничког искрцавања у Нормандији, тзв. Дана Д, француски председник Емануел Макрон одао је почаст "хиљадама цивилних жртава савезничких бомбардовања током дуге битке за Нормандију".

"У првим данима, чак 500 француских падобранаца, интергрисаних у јединице британских специјалаца, искочило је на непријатељске положаје овде, дуж обале", рекао је Макрон.

Француски председник подсећа да је у Нормандији погинуо први савезнички војник Дана Де, Француз.

"Храброст и одлучност ових војника имала је важну улогу у ослобађању наше земље. Њихово јунаштво је оставило неизбрисив траг у историји", рекао је Макрон.

Градић Сен Ло, жртва савезничког бомбардовања

Хиљаде савезничких војника је погинуло 6. јуна 1944. године на плажама Нормандије, али су исто тако страдали и француски цивили, пише Ројтерс.

Процене броја цивила погинулих у Нормандији док су савезници преузимали контролу над тим регионом крећу се од 13 до 20 хиљада људи.

"Осамдесет година касније, наша нација мора јасно и одлучно да призна цивилне жртве савезничких бомбардовања, и у Нормандији, и на другим местима у нашој земљи", рекао је Макрон у Сен Лоу, градићу који је готово био уништен током савезничких бомбардовања.

Истиче да житељи Сен-Лоа никада нису мешали мржњу или огорченост са својом тугом.

Овај градић је био мета савезничких бомбардовања јер је био кључни транспортни чвор.

Савезници су желели да спрече немачке, нацистичке снаге да га користе како би одбиле савезничке нападе.

"Сен-Ло је мученички град, жртвован за ослобођење Француске", поручио је Макрон.

Централна церемонија заказана за 6. јун

Централна церемонија обележавања осам деценија од савезничког искрцавања на Дан Д у Норманцији одржава се сутра, а присуствоваће јој светски лидери – укључујући америчког председника Џозефа Бајдена и украјинског председника Володимира Зеленског.

Русија, као бивши савезник против нацистичке Немачке, није позвана због инвазије на Украјину.

Више од 150.000 савезничких војника покренуло је ваздушно, морско и копнено искрцавање у Нормандији 6. јуна 1944. године, операцију која је на крају довела до ослобођења западне Европе од нацистичке Немачке.

Око 4 хиљаде људи позвано је на комеморацију, међу њима и више од 200 ветерана - Американаца, Британаца, Канађана и Француза - последњих преживелих сведока те епохе.

И Велика Британија обележила је дан Д у Портсмуту, који је био главно полазиште за пет хиљада бродова који су пре 80 година кренули у Нормандију.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије