Тужиоци на суђењу Хантеру Бајдену: Нико није изнад закона

Тужиоци на суђењу Хантеру Бајдену, по оптужници за нелегално поседовање оружја, рекли су пороти да је син америчког председника био "зависник од наркотика који је лагао на формулару да би купио пиштољ" и поручили да "нико није изнад закона".

Поротници у Федералном суду у Делаверу чули су уводна излагања тужилаца и адвоката одбране, пре него што је позван први сведок, агент ФБИ.

Адвокат одбране је рекао пороти да ће докази показати да Бајден није свесно прекршио закон.

Са друге стране, тужилац Секретаријата за правосуђе Дерек Хајнс је у обраћању пороти испричао шта се догодило у октобру 2018. године када је Хантер Бајден купио оружје, али је лагао на формулару да не користи дрогу, пренео је Глас Америке.

"То је било нелегално зато што је користио крек и био зависник. Нико није изнад закона", рекао је Хајнс.

Додао је да је Хантер Бајден покушао да купи дрогу само неколико дана након што је лагао на формулару, а удовици свог брата је рекао да чека дилера.

"Никоме није дозвољено да тако лаже на федералном формулару... Kада је оптужени попуњавао тај формулар, знао је да је зависник", рекао је Хајнс и додао да тужиоци не морају да докажу да је Хантер тог дана користио дрогу.

Поротници су имали прилику да чују и аудио изводе из мемоара Хантера у којима прича о повратку у Делавер у време када је купио пиштољ и како је почео да користи дрогу после смрти брата Боа 2015. године од рака.

Бајденов син се изјасниио да није крив за три тачке оптужнице која га терети да није навео да је зависник од нелегалних наркотика када је купио пиштољ, те да је оружје незаконито поседовао 11 дана.

"Хантер је купио мали пиштољ. У њему никада није било метака. Никада га није користио. Бацила га је 11 дана касније особа с којом се у то време забављао. Само 11 дана касније. И за то, три кривична дела", рекао је Бајденов адвокат Ејб Лоувел.

Сугерисао је да његов клијент није мислио да има проблема са дрогом када је купио пиштољ и да тужиоци морају да докажу да је свесно прекршио закон.

Навео је да је питање на формулару било да ли је Хантер тренутно зависник, а не да ли је користио дрогу у прошлости, и додао да његов клијент није имао "намеру да обмањује".

Хантер Бајден није разговарао са новинарима пред улазак у судницу.

На суђењу су га пратиле прва дама Џил Бајден и његова супруга.

понедељак, 24. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару