Читај ми!

Индија – највећи избори на свету почињу 19. априла, одржаће се у седам фаза

Објављен је датум почетка највећих избора на свету – 19. априла почињу парламентарни избори у Индији. Скоро милијарду гласача изаћи ће на биралишта у седам фаза. Резултати се очекују 4. јуна.

Изборна комисија Индије објавила је распоред шестонедељног маратонског гласања током конференције за новинаре у Њу Делхију.

Избори ће бити одржани у седам фаза. Прва фаза парламентарних избора биће одржана 19. априла, друга 26. априла, трећа 7. маја, четврта 13. маја, пета 20. маја, шеста 25. маја и седма фаза 1. јуна.

Резултати широм земље ће се бројати одједном 4. јуна и обично се објављују истог дана.

Укупно 969 милиона бирача, више од целокупног становништва САД, Европске уније и Русије заједно, има право гласа. То ове изборе чини и највећом демократском вежбом на свету.

"Понећемо демократију у сваки кутак земље", рекао је главни изборни комесар Раџив Кумар на конференцији за новинаре у Њу Делхију и додао да ће изборе одржати тако да остану "светионик за демократију широм света".

У функцији ће бити више од милион бирачких места на којима ће радити 15 милиона бирачких радника, саопштила је изборна комисија.

Моди фаворит, у трци за свој трећи мандат

Истраживања јавног мњења су ретка у Индији, али прошлогодишње истраживање показало је да 80 одсто грађана има позитивно мишљење о актуелном премијеру Нарендри Модију.

Уколико победи, 73-годишњи Моди биће тек други премијер после Џавахарлала Нехруа, хероја независности Индије и њеног првог премијера, који ће освојити трећи узастопни мандат.

Моди је са својом Индијском народном партијом и пре објављивања званичног датума избора почео кампању, уверен да ће поновити убедљиве победе из 2014. и 2019. године.

Његови противници су спутани сукобима, а оно што критичари у Индији истичу су политички мотивисане правне истраге које имају за циљ да спутају све противнике владајуће странке.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво