Северна Кореја испалила више од 10 балистичких пројектила у правцу Јапанског мора

Северна Кореја испалила је јутрос више од 10 балистичких пројектила у правцу Јапанског мора, саопштила је јужнокорејска војска. У саопштењу се наводи да се процењује да су пројектили прелетели око 350 километара пре него што су пали у море.

Јапанско министарство одбране саопштило је да је Северна Кореја испалила више балистичких пројектила у североисточном правцу и да се верује да су сви пали изван јапанске ексклузивне економске зоне, без причињавања штете на авионима или бродовима, пренео је Кјодо.

Најмање једна од ракета достигла је максималну висину од око 100 километара, навело је јапанско министарство. Јапански премијер Фумио Кишида рекао је новинарима да је његова влада уложила протест Пјонгјангу, осуђујући Северну Кореју због кршења резолуција Савета безбедности Уједињених нација које јој забрањују лансирање балистичких ракета.

"Наставићемо да прикупљамо информације и спроводимо праћење и надзор, док блиско сарађујемо са САД и Јужном Корејом", рекао је Кишида.

Најмање једна од ракета достигла је максималну висину од око 100 километара, саопштило је јапанско министарство.

Високи званичници Јапана, САД и Јужне Кореје одржали су телефонске разговоре поводом лансирања, критикујући Северну Кореју због "претње миру и стабилности региона, као и међународне заједнице".

Северна Кореја је у понедељак неуспешно лансирала војни шпијунски сателит у орбиту. 

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије