Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

ИДФ напао Хезболах у шест области на југу Либана; Лекари без граница: Град Рафа би могао да буде претворен у гробље

Сукоб Израела и Хамаса – 215. дан. Израелски тенкови и трупе након уласка у град Рафа на југу Газе нападају циљеве Хамаса у источном делу града. Лекари без граница поручују да постоји ризик да се тај град, у којем је више од 1,5 милиона цивила, претвори у гробље. Катар осуђује израелски упад у Рафу и позива на међународну интервенцију. Русија за сада не види перспективу за мировно решење у Гази. Трећа масовна гробница пронађена је у болници Ел Шифа у Гази. ИДФ je извео нападе на положаје Хезболаха у јужном Либану.

ИДФ напао Хезболах у шест области на југу Либана; Лекари без граница: Град Рафа би могао да буде претворен у гробље ИДФ напао Хезболах у шест области на југу Либана; Лекари без граница: Град Рафа би могао да буде претворен у гробље

Израелски тенкови и трупе стигли су на 200 метара од границе са Египтом. Преузели су контролу над палестинском страном прелаза Рафа. Жестоко су бомбардовали источни део града и уништили више од 150 мета Хамаса. Тврде да је то операција ограниченог обима и да ће се повући чим је заврше.

Затворени су прелази Рафа и Керем Шалом. Међународне агенције за помоћ упозориле су да је тиме онемогућено пружање помоћи цивилима унутар те области и да је Газа "на ивици глади".

Хамас упозорава да израелско заузимање прелаза Рафа представља опасну ескалацију, која угрожава животе стотине хиљада расељених цивила у том граду, као и објекте под заштитом међународног права. 

Тврди да је пристао на све захтеве Израела у споразуму о прекиду ватре, али да је Тел Авив упркос томе покренуо операцију на Рафу.

Реаговао је премијер Израела Бенјамин Нетанјаху и саопштио да је предлог египатских и катарских посредника далеко од израелских захтева, али је послало преговараче у Каиро. 

Огласио се потпредседник Турске Џевдет Јилмаз и поручио да је Израел спровођењем копнене офанзиве у граду Рафа на југу Газе починио још један ратни злочин. 

Немачка поручује да се не сме дозволити да милион и по људи једноставно нестане. Египат оцењује да напад на Рафу угрожава мировне преговоре, док Сједињене Америчке Државе верују да је могуће да се зараћене стране договоре.

У Атини је дошло до сукоба пропалестинских демонстраната и полиције.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара