Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

ИДФ: Преузета контрола над прелазом Рафа на страни Газе; Сафади: Бомбардовањем Рафе Нетанјаху угрожава примирје

Сукоб Израела и Хамаса – 214. дан. Оклопна возила и тенкови Израелских одбрамбених снага (ИДФ) ушли су у град Рафа на југу Појаса Газе. Затворени су прелази Рафа и Керем Шалом. Међународне агенције за помоћ упозориле су да је тиме онемогућено пружање помоћи цивилима унутар те области и да је Газа "на ивици глади". Хамас упозорава да израелско заузимање прелаза Рафа представља опасну ексалацију која угрожава животе стотине хиљада расељених цивила у том граду и објекте под заштитом међународног права. Турска поручује - Офанзива у Рафи још један ратни злочин Израела.

ИДФ: Преузета контрола над прелазом Рафа на страни Газе; Сафади: Бомбардовањем Рафе Нетанјаху угрожава примирје ИДФ: Преузета контрола над прелазом Рафа на страни Газе; Сафади: Бомбардовањем Рафе Нетанјаху угрожава примирје

Хамас је саопштио да је прихватио предлог о прекиду ватре у Гази који су предложили Египат и Катар.

Према наводима Ал Џазире, египатско-катарски предлог предвиђа три фазе: Повлачење израелских снага из коридора Нецарим, којим Израел дели Газу на северни и јужни део; трајни прекид војних операција и потпуно повлачење израелске војске; прекид блокаде палестинске енклаве.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху каже да је ратни кабинет одобрио наставак операција у Рафи како би се појачао притисак на Хамас да ослободи израелске таоце, као и да се остваре други ратни циљеви.

"Иако најновији предлог Хамаса о примирју није у складу са израелским захтевима, Израел ће послати делегацију да се састане са преговарачима како би покушали да постигну прихватљив споразум", наводи се у саопштењу канцеларије Бенајмина Нетанјахуа.

Бела кућа навела је да разматра одговор Хамаса на предлог споразума.

Палестинско друштво Црвеног полумесеца (ПРЦС) каже да се хиљаде људи евакуишу источно од Рафе, након израелског наређења уочи очекиваног напада на најужнији град те енклаве.

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ написао је у објави на платформи Икс да су наредбе Израела за евакуацију из Рафе “неприхватљиве“:

Борељ је истакао је да Израел мора да примени Резолуцију 2728 Савета безбедности УН којом се захтева хитан прекид ватре.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара