Читај ми!

Ванредно у Курганској области у Русији, готово 1.000 кућа поплављено

У руској Курганској области, у близини границе са Казахстаном, проглашено је ванредно стање.

Ниво реке Тобол нагло је порастао, при чему је око 990 кућа и стамбених објеката поплављено, саопштиле су руске власти на Телеграму.

Ниво воде у Тоболу наставља да расте према Кургану, порастао је за 111 центиметара за један дан и достигао ниво од 742 центиметра, саопштила је градска управа, преноси Риа новости.

Наставља се евакуација из поплављених подручја, а губернатор Курганске области Вадим Шумков изјавио је у понедељак да реком протиче више од 1,3 милијарде кубних метара воде, што је дупло више него 1994. године, када је вода премашила висину од 10 метара.

Према његовим речима, врх поплавног таласа се сада налази 10 километара од града Кургана.

"Количина воде је огромна, све што видимо у Кургану сада и даље је само мали део количине воде која се приближава граду", нагласио је Шумков.

Од 8. априла у Курганској области су затворени ауто-путеви.

Ситуација је критична и у Оренбуршкој области, где је поплављено више од 5.500 кућа и скоро 11.000 приватних парцела, али је ниво воде у реци Урал наставио да опада, саопштила је прес служба руског Министарства за ванредне ситуације.

Области Русије на јужном Уралу ове године су се суочиле са поплавама без преседана, а најтежа ситуација је у Оренбуршкој области, где је 5. априла пукла брана која је штитила град Орск од реке Урал.

Власти суседног Казахстана, у чијим бројним областима је проглашено ванредно стање, саопштиле су да су садашње поплаве највеће у последњих 80 и више година, као и да је до сада због поплава евакуисано више од 107.000 људи.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије