Читај ми!

Ход по жици – британска влада између војне подршке Израелу и хуманитарне помоћи за Палестинце

Рат у Гази продубио је поделе у британском друштву у изборној години. Расте притисак на владу у Лондону да обустави продају оружја Израелу. Британија се придружила међународној акцији допремања хуманитарне помоћи за угрожене у Гази падобранима.

Шест месеци од масовног злочина Хамаса и израелског војног одговора, протести Палестинаца, али и Јевреја одвијали су се паралелно испред Министарства унутрашњих послова и Парламента.

Захтеви за обуставу продаје оружја Израелу

Пропалестински демонстранти блокирали су улаз у Министарство трговине тражећи обуставу извоза оружја Израелу.

Одговор стиже са подијума у Вашингтону.

После састанка са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном, шеф британске дипломатије Дејвид Камерон истиче да после најновије процене, британска политика према дозволама за извоз "остаје непромењена“.

"То је у складу са саветом, који смо ја и други министри добили. Као и увек, наш став је подложан ревизији“, објашњава Камерон.

Од протеста није поштеђено ни седиште лабуриста, које су демонстранти споља и изнутра посули црвеном бојом.

Лидер лабуриста сер Кир Стармер сматра да би Влада требало да објави правни савет у вези са продајом оружја Израелу или барем његове главне закључке.

"То су чинили и раније, последњи пут после напада Хутија. Објавите их да их сви видимо како би била предузета примерена акција у вези са продајом оружја“, поручује Стармер.

Би-Би-Си пита да ли ће влада обуставити продају оружја Израелу уколико се установи да је војна акција у Гази супротна међународном праву.

Британски вицепремијер Оливер Дауден наглашава да ће у том случају испоруке престати.

"Наш став је да када извозимо оружје, чак и када су у питању Сједињене Државе или друге земље, с правом имамо високе стандарде, како према земљама увозицама, тако и према себи. Ти стандарди су у оштрој супротности са ужасавајућим злочинима, које су терористичке организације починиле против Израела. Наравно да ни Израел није савршен, али тај сукоб је сложен и Израел мора да одржи високе стандарде“, каже Дауден.

Нова дефиниција екстремизма

Истовремено, пред посланицима је нова дефиниција екстремизма.

Под истрагом за екстремизам су две организације, које организују британске муслимане да гласају за пропалестинске кандидате на предстојећим локалним и још нерасписаним општим изборима.

Министар за мањинске заједнице Мајкл Гоув рекао је посланицима да Влада „ни на који начин не жели да ограничи слободу изражавања, вере или убеђења“.

"Но, Влада не сме да се нађе у ситуацији да спонзорише, делимично финансира или подржава организације или појединце који се супротстављају слободама до којих нам је свима стало“, истиче Гоув.

Хуманитарна помоћ услов за извоз оружја?

Политички уредник таблоида Сан Хари Кол питао је премијера Сунака да ли подржава идеју да Британија обустави продају оружја Израелу док помоћ Гази не буде омогућена.

Британски премијер Риши Сунак поновио је само да Лондон жели „неодложан хуманитарни прекид ватре и, што је кључно, ослобађање талаца“.

Погибија хуманитараца увод у појачану доставу помоћи?

Породице седам хуманитарних радника недавно погинулих у Гази, тугују у тишини.

Родбина Џејмса Кирбија, једног од тројице погинулих Британаца, нада се да те смрти нису узалудне.

Рођак погинулог хуманитарног радника Адам Мекгвајер каже да је породицу "помало разљутио одговор израелског премијера“.

"Такве ствари се не догађају у ратовима. Хуманитарци, који чине добро, не гину на овакав начин. Све седморо су хероји и наше мисли су и са осталим породицама. Надамо се да ће се из ове трагедије изнедрити промена и да помоћ стигне до оних којима је очајнички потребна. Ако би Џејмс и остали томе допринели, то би била нека утеха“, сматра Адам Мекгвајер.

Британија је јуче, на крају Рамазана, постала девета земља која падобранима допрема хуманитарну помоћ у Газу.

Влада Ришија Сунака у изборној години наставља ход по жици између војне подршке Израелу и хуманитарне помоћи за Палестинце.

среда, 01. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво